Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya, Fransa ve İngiltere büyükelçilerinin Ukrayna konulu Moskova temaslarında yeni bir öneri sunmadığını belirtti. Lavrov, Avrupa ülkelerinin Rusya’ya ültimatom verebilecekleri yönündeki hesaplarının gerçekçi olmadığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya, Fransa ve İngiltere büyükelçilerinin Ukrayna konulu son görüşmede yeni bir şey söylemediğini belirtti.

Aleksander Lambsdorff, Nicolas de Rivière ve Nigel Casey, perşembe günü Smolenskaya Meydanı’nda Lavrov’un yardımcısı Mihail Galuzin ile görüşmeler yaptı. Rus diplomat, onlara Berlin, Paris ve Londra’nın çatışmayla bağlantılı konulardaki yıkıcı politikasına işaret etti. Bu politikanın, çatışmaları uzatmayı hedeflediği belirtildi.
Lavrov, Minsk’te Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Onlar yeni hiçbir şey getirmedi. Ancak sürecin dışında kalmak istemedikleri açık şekilde, ısrarla hizmetlerini teklif etmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Avrupa ülkelerinin yetkililerinin Rusya’ya ültimatom verebileceklerini düşünerek hata yaptığını vurguladı.
Bakan, “Bu hesaplar tamamen uygunsuz amaçlar taşıyor ve hayal ürünüdür.” diye ekledi.
Lavrov ayrıca, özel temsilci Steve Witkoff ve ABD Başkanı’nın damadı Jared Kushner’in öngörülebilir bir gelecekte Rusya’ya geleceğini anlattı.
Son dönemde Eski Kıta ülkelerinde Rusya ile diyaloğun yeniden başlatılması çağrıları giderek daha sık duyuluyor. Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, bu konuyu blok üyeleriyle görüştüğünü açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise diplomasi danışmanını Moskova’ya göndermişti.
Belçika Başbakanı Bart De Wever de dünya krizi koşullarında enerji kaynakları ithalatı için temasların yeniden kurulmasından yana olduğunu belirtmişti. Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb da Avrupalıların er ya da geç konuşmaya başlamak zorunda kalacağı yönünde birçok kez açıklama yapmıştı.
Vladimir Putin, Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder’i müzakerelerde arabulucu rolü için tercih edilebilir aday olarak göstermişti. Putin aynı zamanda, Avrupalıların kendilerinin güvendikleri ve Moskova’ya yönelik sert açıklamalar yapmamış bir lider seçmeleri gerektiğini vurgulamıştı.






