Rusya’da mikrofinans sektöründe yeni bir denetim dönemi başlıyor. 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla, anti-dolandırıcılık kontrolünden geçemeyen kredi başvuruları ve rızasız sözleşmeler doğrudan Rusya Merkez Bankası’nın ilgili birimine bildirilecek.
Mikrofinans kuruluşları (MFO), 1 Mart’tan itibaren şirket içinde yapılan anti-dolandırıcılık (antifraud) kontrolünden geçemeyen başvurular ve borçlulara ilişkin verileri Rusya Merkez Bankası’na bağlı özel yapısal birim olan FinCERT’e aktaracak. MKK “Zaymer” Genel Müdürü Roman Makarov, konuyla ilgili olarak RIA Novosti’ye açıklamada bulundu.

Roman Makarov, “1 Mart’tan itibaren MFO’lar için, şirket içinde yapılan anti-dolandırıcılık kontrolünden geçemeyen başvurular ve borçlulara ilişkin kendi verilerini FinCERT’e iletmek zorunlu olacak. Ayrıca kredi verenler, vatandaşların rızası olmadan düzenlenen kredi sözleşmelerine ilişkin bilgileri de — vatandaşların MFO’lara yaptığı kişisel başvurular ya da polis bilgileri doğrultusunda — veri tabanına göndermekle yükümlü olacak” dedi.
Daha önce 1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında mikrofinans kuruluşları, borçlular hakkında FinCERT veri tabanında bilgi bulunup bulunmadığını kontrol etmek ve eşleşme tespit edilmesi halinde kredi vermeyi reddetmekle yükümlü hale gelmişti.
Roman Makarov, “Başka bir deyişle, eylül ayından bu yana şirketler yalnızca FinCERT verilerine başvurmak ve bunları kendi anti-dolandırıcılık modellerinde kullanmakla yükümlüydü. Artık buna ek olarak dolandırıcılık şüphesi taşıyan başvurulara ilişkin kendi bilgilerini de veri tabanına aktarmak zorunda kalacaklar. Yani tam anlamıyla iki yönlü bir bilgi alışverişi devreye girecek” ifadelerini kullandı.
“Müşterinin gönüllü rızası olmadan sözleşme yapılmaya yönelik girişimler” kavramı, anti-dolandırıcılık modeli tarafından reddedildiği için sözleşme aşamasına ulaşmayan tüm kredi başvurularını kapsıyor.
Roman Makarov, “Bu başvurulara ilişkin bilgilerin, olayın tespit edildiği günü izleyen iş günü sonuna kadar — yani reddedilen başvuru ya da vatandaşın rızası olmadan düzenlenen kredi sözleşmesine ilişkin bilginin alınmasının ardından — Rusya Merkez Bankası’na iletilmesi gerekiyor. ‘Zaymer’de bu süreç otomatikleştirilecek ve mevcut güvenlik sistemlerinin işleyişine entegre edilecek” değerlendirmesinde bulundu.






