Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yeni müzakere turu öncesinde takvimi ve hazırlık sürecini netleştirdi. Ukrayna heyetinin pazartesi günü Abu Dabi’ye hareket edeceğini duyuran Zelenskiy, görüşmelerin üçlü formatta yapılmasının planlandığını açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna müzakere heyetinin yeni tur görüşmelerin yapılacağı Abu Dabi’ye pazartesi günü, 2 Şubat’ta hareket edeceğini açıkladı. Zelenskiy, daha önce yeni toplantının Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4 ve 5 Şubat’ta yapılacağını belirtmişti.

Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Müzakere heyetimizden bir rapor aldım. Uygun düzeyde üçlü bir toplantı için anlaşmaya varıldı. Planladığımız gibi bu toplantı gelecek hafta çarşamba ve perşembe günleri yapılacak. Geçen sefer olduğu gibi Emirlikler’de” ifadelerini kullandı.
Zelenskiy, heyet başkanı ve Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov ile görüştüğünü, müzakere çerçevesini netleştirmek ve tüm hazırlıkları tamamlamak amacıyla pazartesi gününe bir toplantı planladığını aktardı. Ukrayna lideri, “Pazartesi akşamı ekip müzakereler için yolda olacak” dedi.
Üçlü format ve ABD beklentisi
Zelenskiy, Ukrayna’nın yeni müzakere turunda ABD’nin aktif katılımını beklediğini vurguladı. Bir gün önce yaptığı açıklamada da yeni üçlü toplantının Abu Dabi’de 4 ve 5 Şubat’ta yapılacağını duyurmuştu.
TASS Haber Ajansı’na konuşan bir kaynak, tarafların mutabakatıyla bir sonraki üçlü müzakere turunun gelecek haftanın ortasına ertelendiğini bildirmişti. 28 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı’nın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Ukrayna ve ABD arasındaki görüşmelerin 1 Şubat’ta Abu Dabi’de devam edeceğini söylemiş, ancak bunun “tahmini” bir tarih olduğunu belirtmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise 1 Şubat’taki görüşmenin Moskova ile Kiev arasında “ikili formatta” yapılacağını, ancak ABD tarafının katılımının da ihtimal dışı olmadığını ifade etmişti. Rubio, söz konusu toplantıda ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın yer almayacağını da kaydetmişti.






