GAZETEM RUSYA | DÜNYA

Avrupa’da gaz fiyatları yükseldi

Yayın: · DÜNYA
Avrupa’da gaz fiyatları yükseldi
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Avrupa’da doğal gaz fiyatı, Londra’daki ICE borsasında ekim vadeli kontratlarda 400 doları aşarak son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Komisyonu, Rus gazı alımlarının tamamen yasaklanmasını önerdi.

Londra’daki ICE borsasında 8 Eylül Pazartesi günü yapılan işlemlerde doğal gazın bin metreküp fiyatı 400 doları aştı. Platform verilerine göre ekim vadeli kontratlar gün içinde yüzde 4 artarak 402,3 dolara yükseldi.

Reklam

TTF endeksi üzerinden işlem gören ekim vadeli sözleşmeler açılışla birlikte yükselişe geçti. Kontratların fiyatı gün içinde 386,9 dolardan başlayarak en yüksek 403,1 dolara ulaştı. Bu rakam, bir önceki işlem gününe göre yüzde 4,2 artış anlamına geldi.

Yakıt fiyatı en son 26 Ağustos’ta 400 dolar seviyesini geçmişti. Yılın başında ise enerji kaynağının fiyatı 630 dolara kadar çıkmış, şubat ortasında bu seviyede zirve yapmıştı.

Avrupa Komisyonu’nun enerji konularından sorumlu üyesi Dan Jørgensen, kurumun Rus gazı alımlarının tamamen yasaklanmasını önerdiğini açıkladı. Jørgensen, böyle bir yasağın Avrupa ülkelerinin Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını sona erdireceğini belirtti. Komiser, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı ve AB yönetimini “buna derhâl son verecek çözümler bulmaya” çağırdı.

Avrupa Komisyonu, üye ülke yönetimlerinden 2025 yılı sonuna kadar Rus enerji kaynaklarından vazgeçmeye yönelik ulusal planlar hazırlamalarını istedi. Rusya’dan petrol ve gaza bağımlılıklarını sürdüren Slovakya ve Macaristan’a ise enerji güvenliği garantileri verileceği açıklandı.

Reklam

İlginizi Çekebilir