Moskova ve Sankt-Peterburg, 2024 yılı iş gücü piyasası sıralamasında zirvede yer aldı. Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ise listenin sonunda kaldı.
MOSKOVA, 8 Eylül (RIA Novosti) – Moskova ve Sankt-Peterburg, geçen yılın Rosstat verilerine dayanan iş gücü piyasası durumuna ilişkin bölgesel sıralamada ilk iki sırayı aldı. Listenin sonunda ise Kuzey Kafkasya’daki cumhuriyetler yer aldı.

İŞ GÜCÜ PİYASASINDAKİ DURUM
2024 yılında Rusya iş gücü piyasasında birçok sektörde personel açığı devam etti. Bu süreçte maaşlarda önemli artış yaşanırken işsizlik oranı tarihî olarak en düşük seviyelere indi. Ancak bu genel görünüm, bölgelere göre farklılık gösterdi.
RIA Novosti analistleri, iş gücü piyasasına dair sekiz göstergeyi temel alarak 2024 yılı için bölgesel sıralama hazırladı. Bu göstergeler arasında maaş düzeyi, istihdam, çalışma koşulları ve piyasanın kapasitesi yer aldı. Elde edilen puanlar 1 ile 100 arasında değişti. Puan ne kadar yüksekse, o bölgedeki iş gücü piyasasının durumu o kadar iyi kabul edildi.
Araştırmaya göre, ülke genelinde 2024’te çalışanlar açısından iş gücü piyasası koşulları iyileşti. Ortalama puan, 2023’e kıyasla 4,57 puan yükseldi. Değerler 98,04 ile 6,73 arasında değişti.
LİDERLER KONUMUNU KORUDU
Önceki yıllara göre lider bölgeler sıralamada değişmedi. İlk dört sırada aynı bölgeler yer aldı: Moskova 98,04 puanla birinci, Sankt-Peterburg 97,95 puanla ikinci, Moskova Bölgesi 97,51 puanla üçüncü, Tataristan Cumhuriyeti 89,00 puanla dördüncü sırada yer aldı. Beşinci sırada ise Sverdlovsk Bölgesi 86,56 puanla yükseliş kaydetti. İlk 10’da tek değişiklik Novosibirsk Bölgesi’nin girmesi, Tümen Bölgesi’nin ise çıkması oldu.
Analizlere göre, bu bölgeler yüksek sosyoekonomik gelişmişlik, yüksek maaş, düşük işsizlik ve geniş iş gücü kapasitesiyle öne çıkıyor.
Sıralamanın son basamaklarını ise İnguşetya, Dağıstan, Tuva, Çeçenistan, Kuzey Osetya-Alanya ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti oluşturdu. Bu bölgelerde puan 40’ın altında kaldı. Başlıca sorunlar düşük ücretler ve yüksek işsizlik olarak gösterildi.
DURUM İYİLEŞME EĞİLİMİNDE
2024’te en büyük gelişme Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde (+16,35 puan), Zabaykalskiy Krayı’nda (+8,19 puan) ve Kurgan Bölgesi’nde (+8,03 puan) kaydedildi. Bu bölgelerde işsizlik oranının düşmesi ve iş gücü piyasasındaki baskının azalması etkili oldu.
Yalnızca Magadan Bölgesi ve Sahalin Bölgesi’nde çok küçük düşüşler yaşandı (0,3 puandan az). Magadan’da iş gücü piyasasında çeşitlilik azalırken Sahalin’de ağır işlerde çalışanların oranı ve iş kazaları arttı.
Uzmanlara göre, bu yıl da işsizlik düşük seyrediyor ve maaşlarda artış eğilimi devam ediyor. 2025 sonuçlarında da bu eğilimin sürmesi, ancak personel açığının devam etmesi bekleniyor.
RAPORUN YÖNTEMİ
Sıralama, sekiz göstergenin dört grup altında incelenmesiyle yapıldı:
Maaş düzeyi: Ortalama maaşın tüketim sepetine oranı.
İstihdam: İşsizlik oranı, iş gücü piyasasındaki baskı (işsiz sayısının açık işlere oranı) ve üç aydan uzun süredir iş arayanların oranı.
Çalışma koşulları: Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların oranı, iş kazaları.
Piyasanın kapasitesi: Çalışanların toplam sayısı, açık iş sayısı ve iş gücü piyasasındaki çeşitlilik.
Veriler Rosstat istatistiklerine dayandırıldı.






