GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya, petrol ihracatını kısıtlıyor

Rusya, petrol ihracatını kısıtlıyor
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ

Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın petrol piyasasını dengelemek için ağustos ayında da petrol ihracatını gönüllü olarak günde 500 bin varil azaltacağını bildirdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Novak, “Piyasayı dengeleme çabasının bir parçası olarak Rusya, ağustos ayında ihracatı belirlenen miktarda azaltarak petrol piyasalarına arzı gönüllü olarak günde 500 bin varil azaltacak” diye konuştu.

Reklam

Rusya, mart ayında gönüllü olarak petrol üretimini günde 500 bin varil azaltmaya başlarken, gönüllü kesintiyi Aralık 2024’ün sonuna kadar uzatma kararı almıştı.

Novak, açıklanan gönüllü kesinti miktarına nisan ayında ulaşıldığını kaydetti.

Novak, bu yıl Rusya’dan Batı ülkelerine petrol ve petrol ürünleri arzının daha önceki hacimlerin yalnızca yüzde 40’ını oluşturacağını söylemişti.

Novak, enerji sektörüyle ilgili haberleriyle tanınan Enerji Politikası dergisinde paylaşılan makalesinde, geçen yıl Rusya’nın daha önce Batı pazarlarına sattığı yaklaşık 40 milyon ton petrol ve petrol ürününü Doğu pazarlarına yönlendirdiğini kaydederken, “Bu trend bu yıl da devam edecek. Batıya daha önce ihraç edilen 223 milyon ton petrol ve petrol ürününün sadece 87 milyon tonu gönderilecek” dedi.

Rusya’nın petrol ve gaz ihracat coğrafyasını genişletmek için büyük bir potansiyel gördüğünün altını çizen Novak, yalnızca geçen yıl petrol, petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış doğalgaz tedariki için farklı ülkelerden 20’den fazla başvuru aldıklarını, özellikle Asya’nın önümüzdeki otuz yıl içinde Rus enerji kaynaklarının ana tüketicisi olacağına inandıklarını vurguladı.

Reklam

İlginizi Çekebilir