Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın “bizim onlarla sorunumuz yok” açıkmalalarına rağmen NATO’ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e teslim etti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya akredite büyükelçilerinden teslim alırken, gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti:
“Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO’ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız.”
Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO’nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına yönelik itirazlarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, süreç içinde “konsensüsün korunacağından emin olduklarını” söylemekle yetindi.
Price, Türkiye’nin bu iki ülkenin üyeliğine neden karşı çıktığıyla ve ne tür talepleri olduğuyla ilgili sorulara net yanıtlar vermezken, Türk yetkililerin gerekçelerini açıkladıklarını ve bunların kamuoyu tarafından bilindiğini söyledi.
Price, “Finlandiya ile İsveç’in ittifaka katılması yönünde ittifak içinde güçlü bir konsensüs vardı ve biz bu konsensüsün kesinlikle korunabileceğine eminiz.” değerlendirmesini yaptı.
Putin, İsveç ve Finlandiya’da NATO’nun askeri altyapısına tepki göstereceklerini söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya ile Rusya’nın bir sorunu olmadığını belirterek, “NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit yok ancak NATO’nun askeri altyapısının bu bölgeye genişletilmesi tepkimizi tetikleyecek.” dedi.
NATO’nun genişlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Putin, bu genişlemenin tamamen “ABD’nin dış politikası çıkarları doğrultusunda suni olarak yaratılmış bir problem” olduğunu ifade etti.
Putin, genel olarak NATO’nun bir ülkenin dış politikasının aracı olarak agresif bir şekilde kullanılmasının zaten zor olan uluslararası güvenlik ortamını daha da kötüleştirdiğini söyledi.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım kararıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Putin, “İsveç ve Finlandiya ile sorunumuz yok. NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit yok ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesi tepkimizi tetikleyecek. Oluşturulacak tehditlere bakacağız. Buna göre tepki vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bu genişleme politikasına ek olarak, Kuzey Atlantik İttifakının aynı zamanda coğrafi hedefinin ötesine geçtiğini dile getiren Putin, birliğin uluslararası meselelere giderek daha aktif bir şekilde dahil olmaya ve uluslararası durumu kontrol etmeye çalıştığını belirtti. Putin, bütün bunların kendileri açısından ek dikkat gerektirdiğini vurguladı.