GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Lavrov: ABD, güvenlikle ilgili teklifimize önümüzdeki hafta yanıt verecek

Yayın: · GÜNDEM
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basına kapalı yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, daha önce ABD’ye ilettikleri güvenlik garantilerine ilişkin tekliflerine ilk yanıtın sözlü olarak verildiğini iletti.

Blinken ile yapıcı ve olumlu geçen görüşmesinin temelde daha önceki güvenlik garantileri ile ilgili Washington’un kafasında soru işareti yaratan konuların netliğe kavuşturulduğu bir toplantı olduğunu vurgulayan Lavrov, “Bu görüşmeye kadar Ukrayna’daki gerilime yoğunlaşan Amerikalılar, bence artık bu toplantı sonrasında aslında Rusya’nın güvenlikle ilgili tekliflerine odaklanmaları gerektiğini anladılar” ifadelerini kullandı.

Reklam

“ABD tarafına NATO’nun Doğu’ya doğru ilerlemesine son vermesi gerektiğini tekrarladık” diyen Lavrov, Blinken’in kendisine Rusya’nın güvenlik tekliflerine yazılı cevabın önümüzdeki hafta verileceğine dair söz verdiğini vurgularken, bu görüşmesinin de ABD’nin güvenlik garantisi tekliflerine yanıt hazırlamasına yardımcı olacağını söyledi.

Görüşmelerde Ukrayna meselesine de değinildiğine işaret eden Dışişleri Bakanı, daha önce sürekli olarak Rusya’nın Ukrayna’yı tehdit etmediğine dair dile getirdikleri sözlerini tekrar ilettiklerini belirtirken, NATO’nun Rusya karşıtı bir politika izlediğini, Moskova’nın bu yüzden NATO’nun Doğu’ya doğru ilerlemesine karşı çıktığının altını çizdi.

Ukrayna’daki gerilim ile ilgili ABD’nin herhangi somut bir görüşünü dile getirmediğini söyleyen Lavrov, “Görüşmelerde Ukrayna hakkındaki somut pozisyonlarının aksine yalnızca Washington’un bölgedeki gerilimde duyduğu kaygılarını duyduk” diye konuştu.

Görüşmelerde Blinken’in iki ülke arasında daha makul bir diyalog yürütmenin gerekli olduğu konusunda hemfikir olduğunu söylediğini ileten Lavrov, “Rusya, özellikle basın yoluyla ABD’de oluşan önyargı ve duygusal eylemlerin azalmasını bekliyor, ancak bu konuda hiçbir garanti yok” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, bu görüşmenin son olmadığını da  düşündüğünü vurguladığı açıklamasında, “Anthony Blinken, gelecek hafta verecekleri yanıtta kendilerine yardımcı olacak olan bu görüş alışverişinden memnun olduğunu söyledi. Bugünkü görüşmelerde seçim özgürlüğü, ittifakları seçme özgürlüğü, askeri ittifaklar hakkında bazı argümanların tekrarını duyduk, ancak bu ittifak seçme özgürlüğünün, ittifakı güçlendirecek herhangi bir adımdan kaçınma ihtiyacı tarafından koşullandırıldığı bir dizi belgeye atıfta bulunduk. Bir devletin güvenliği diğer devletlerin güvenliği pahasına sağlanamaz” ifadelerine yer verdi.

Lavrov: ABD, güvenlikle ilgili teklifimize önümüzdeki hafta yanıt verecek

Gündemimizde bu konuların olmaması gerekiyordu

Batı’nın tutunduğu tavrı eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı, dünya gündeminde Ukrayna sınırları ve lideri Zelenski’den daha önemli konular olduğunun altını çizerek, “ Beni en çok üzen durum, daha güvenli hale getirmemiz gereken dünyada küresel ısınma, COVID-19 salgını ve ekonomik kriz meselelerini konuşmamız gerekirken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin sözlerini konuşmak, olgun olduğunu düşündüğümüz insanların kimin daha güçlü ve daha büyük olduğunu ölçmeye çalıştığını görmektir” diye özetledi.

Reklam

İlginizi Çekebilir