Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Ekonomi ve Maliye Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, dijitalleşmenin hızla devam edeceği 2022 yılının bazı banka müşterileri için daha zor geçeceği konusunda uyardı.
“Finans sektörü ve diğer alanların kesiştiği noktada dijitalleşmenin 2022’de devam edeceğini görüyoruz” diyen Milletvekili, Rusya Merkez Bankası’nın insiyatifinde kredi kurumları ve mikrofinans kuruluşlarının dijital platformlarda operasyonlarını sınırlayabilecek olan “Müşterinizi Tanıyın” adlı ortak platformunun oluşturulmasına ilişkin yasanın kabul edileceğini belirtirken, bu yasayla birlikte dijital ortamda banka müşterilerinin kredi faaliyetleri üzerinde kısıtlama getirileceğini söyledi.

Banka müşterileri için sunulan dijital faaliyetlerin bankacılık mevzuatının en zayıf noktası olduğunun altını çizen Aksakov, “Dijitalleşme aktif olarak hayatımıza girdi ve birçok anlaşma dijital ortamda sunulmaya başlandı. Bu nedenle mevzuatlardaki en büyük eksiğimiz elektronik imza ve dijital para birimleri olarak görünüyor. 2022 yılında bankalar ile yapılacak anlaşmalarda basit bir elektronik imzanın yerini anlaşmaya bağlı olarak uygulanacak gelişmiş ve nitelikli dijital imzalar alacak. Merkez Bankası istatistiklerine göre birçok banka müşterisi şüpheli işlemler gerçekleştiriyor. Yeni yasa sayesinde onlar için zor zamanlar gelecek ve dijital işlemler üzerinde kısıtlama getirilecek” ifadelerini kullandı.
Kripto paraya vergi planlanıyor
Bununla birlikte kripto para birimi ile ilgili net bir mevzuatın oluşturulacağını vurgulayan Milletvekili, piyasaları siber girişimciler için daha şeffaf ve öngörülebilir hale getireceklerini, aynı zamanda devletin gelir tabanını genişleteceklerini açıkladı.
Bugüne kadar Rusların kripto para birimlerine yaptığı yatırımın yaklaşık beş trilyon rubleye ulaştığını belirten Aksakov, “Ancak dijital varlıkların vergilendirilmesine ilişkin mevzuatlarda büyük açıklar var. Uygun mevzuatın bulunmaması nedeniyle kripto para birimi üzerinde vergilerin toplaması imkansız hale geliyor. Ancak bu yıl bu soruna Duma olarak son vereceğiz” diye konuştu.
Yakın zamanda Rusya Merkez Bankası, Rusların kripto para birimleriyle yıllık işlem hacminin yaklaşık 5 milyar dolar düzeyinde olduğunu açıklamıştı.
Rusların yabancı menkul kıymetlere yapılan yatırımlarının geçen yıl 6,3 milyar dolar düzeyinde olduğuna işaret edilen açıklamada, “Rusya’da vatandaşların kripto para birimleriyle yıllık işlem hacmi, yabancı menkul kıymetlere yapılan yatırımlara yaklaşarak, yaklaşık 5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşiyor.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, “Söz konusu hacmin tümüyle dijital para birimlerine akış olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ticaret cirosuna ilişkin veriler, alternatif alım ve satışları yansıtabilir. Ayrıca, bu hacmin bir kısmı kripto para madenciliği (mining) sonucunda elde edilen dijital para biriminin satışından oluşmaktadır.” denildi.
Rus yasalarına göre, ülkede mal ve hizmetler için ödemelerde kripto para kullanılması yasakken, şirketlerin ve bireylerin dijital finansal varlıklar olarak kripto paralara yatırım yapmaları serbest durumda.






