Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, NBC News kanalına verdiği röportajda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerinin kendisinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramasını istediklerini söyledi. Trump’a göre Avrupalı liderler, Putin’in kendi aramalarına yanıt vermediğini öne sürdü.
Trump, “Avrupa Birliği’nin liderleri bana birçok kez Putin’i aramam için yalvardı çünkü Putin onların telefonlarına çıkmıyordu” dedi.
Bu açıklamanın ardından, hafta başında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, doğrudan müzakerelere hazır olunduğuna dair sinyalin Kiev’den gelmesi gerektiğini belirtmişti. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steven Witkoff ile yaptığı görüşmede, Moskova’nın Ukrayna ile ön koşulsuz müzakereye açık olduğunu yeniden teyit ettiğini hatırlatmıştı.
Trump daha önce yaptığı açıklamalarda da, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu düşündüğünü, ancak Kiev yönetimiyle henüz uzlaşı sağlanamadığını belirtmişti.
Öte yandan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Putin arasındaki ilk telefon görüşmesi 15 Kasım 2024’te Berlin’in girişimiyle gerçekleşmişti. Mart 2025’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin ile diyaloğun “uygun bir zamanda” yeniden başlayabileceğini ifade etmiş, ancak Kremlin, Macron’dan herhangi bir görüşme talebi almadığını ve bu yönde somut bir adım atılmadığını açıklamıştı.
Putin, 2025 Şubat ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna konusunda Avrupalılarla teması hiçbir zaman reddetmediklerini, iletişimi sonlandıran tarafın Avrupa ülkeleri olduğunu vurgulamıştı.