spot_img
15.1 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 8 Ağustos 2023

Rusya’da dün neler oldu? 8 Ağustos 2023

Dün, 8 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, “dost olmayan ülkelerle” yapılan vergi anlaşmalarını kısmen iptal etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “dost olmayan ülkeler” şeklinde adlandırılan batılı devletlerle yapılan vergi anlaşmalarındaki bazı hükümleri iptal etti.

Putin tarafından imzalanan karara göre, dost olmayan ülkelerle gelir ve varlıklara yönelik çifte vergilendirmeleri kapsayan anlaşma hükümleri iptal edildi.

Rus hükümetine, söz konusu hükümlerin iptalinin ekonomiye etkisini azaltma talimatının verildiği kararnamede, Rusya Dışişleri Bakanlığı da ilgili ülkelere iptallere ilişkin gerekli bilgilerin verilmesiyle görevlendirildi.

Volodin: “Zelenskiy, Saakaşvili’nin kaderini tekrarlayacak”

Rusya’da parlamentonu alt kanadı Devlet Duması’nın başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna dEvlet başkanı Vladimir Zelenskiy’nin eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin kaderini tekrarlayacağını söyledi.

Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasında Ağustos 2008’de yaşanan ve Güney Osetya savaşı olarak da bilinen çatışmaların 15. yıl dönümü vesilesiyle Telegram kanalından açıklamalarda bulunan Volodin, “Washington ve Brüksel kuklalarının kaderi hep aynı şekilde bitiyor, Gün geliyor onlardan kurtuluyorlar.  Saakaşvili sadece kravatını çiğneyen politikacı olarak hatırlanıyor. Hapishanede dışlanmış biri. Şimdi sırada Zelenskiy var” ifadelerini kullandı.

8 Ağustos 2008’de Gürcistan Cumhurbaşkanı olan Saakaşvili’nin Güney Osetya’ya saldırı emri verdiğini, Avrupa Birliği (AB) ve NATO tarafından desteklenerek finanse edildiğini kaydeden Duma Başkanı, o zamanlarda Gürcistan’a silah sağlandığını ve ordularının Batı ülkeleri tarafından eğitildiğini hatırlattı.

Rus çocukların Kemer tatili skandalına Rus bakanlık el attı

Antalya’nın Kemer ilçesinde kampa giden 68 Rus çocuğun ödeme sorunu nedeniyle otelden çıkarılması skandalı, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Rus çocukları yasa dışı bir şekilde Kemer’deki bir dil kampına gönderen Kolibri isimli şirketin tur operatörü olarak kayıtlı olmadığı anlaşılırken, Bakanlık, seyahat şirketlerinin haksız eylem risklerini azaltmak için Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile alınabilecek önlemleri görüşecek.

Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in lağvedilmesi ile bu alandaki tüm yetkilere sahip olan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, şüpheli seyahat şirketlerinin haksız eylem risklerinin en aza indirilmesi amacıyla Türk makamlarla ortak eylemlerin görüşüleceği bildirildi.

Hükümetten cep telefonu operatörlerine yeni yardım paketi

Rusya’ya karşı yaptırımlar sonrası dev telekomünikasyon ekipmanı üreticileri Nokia ve Ericsson’un piyasalardan çekilmesinin orta ve uzun vadede ülkenin mobil ağlarına ve internet hızına zarar verebileceği düşünülen ülkede hükümet, cep telefonu operatörleri için kesenin ağzını açmaya karar verdi.

Bakanlar Kurulu açıklamasında, Rusya’daki cep telefonu operatörleri için 5G mobil ağlarına geçişi kolaylaştırmak amacıyla baz istasyonlarının üretimi için ayrıca yaklaşık 3,5 milyar ruble tahsis edileceği bildirildi.

Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirleri yüzde 41,4 azaldı

Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirleri bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,4 azalarak 4,2 trilyon rubleye (yaklaşık 43,4 milyar dolar) geriledi.

Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada federal bütçe açığının yılın ilk 7 ayında 2,8 trilyon ruble (yaklaşık 29 milyar dolar) seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Söz konusu dönemde, bütçe gelirlerinin 14,5 trilyon ruble olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bütçe giderlerinin ise 17,3 trilyon ruble seviyesine ulaştığının altı çizildi.

Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirlerinin bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,4 azalarak 4,2 trilyon rubleye düştüğü ifade edilirken düşüşün ana nedeni olarak, geçen yıla kıyasla enerji fiyatlarındaki yüksek baz etkisine işaret edildi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi

Lavrov, Çinli mevkidaşı Vang ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile telefonda görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, görüşmesinde Vang’ı bakanlığa atanmasından dolayı tebrik etti.

Genel jeopolitik istikrarsızlık koşullarında istikrar ve olumlu dinamikler gösteren Rusya-Çin ilişkilerinin gelişmesini olumlu olarak değerlendiren taraflar, en üst düzeyde varılan anlaşmaların uygulanması konusuna özellikle vurgu yaptı.

Uluslararası gündemdeki bir dizi konuyu da ele alan bakanlar, Batı bloğunun Rusya ve Çin ilişkilerine yönelik zıtlaşma politikalarına, yaptırımlar ve diğer gayrimeşru yöntemlerle bu ilişkilerin gelişmesini sınırlamaya çalışmalarına karşı olduklarını vurguladı.

Rusya’da yangınlarla mücadele sürüyor

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, ülkenin çeşitli bölgelerinde toplam 230 bin hektar alanda 278 yangınla mücadelenin sürdüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, geçen haftaya kıyasla ülkedeki yangınların azaldığı belirtildi.

Toplam 278 yangının 14 farklı bölgede sürdüğüne işaret edilen açıklamada, yangınların toplam 230 bin hektar alanı kapladığı ve söndürme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, yangınların 125 bin hektarla en çok etkilediği Yakutistan bölgesinde de toplam 98 yangınla mücadelenin sürdüğü aktarıldı.

Dünyadaki ormanlık alanların yaklaşık yüzde 20’sine ev sahipliği yapan Rusya’da her yıl binlerce hektarlık alanda çıkan yangınlarla mücadele edilmeye çalışılıyor.

Rusya’nın uluslararası rezervleri temmuzda artışa geçti

Rusya Merkez Bankası tarafından yayınlanan raporda, uluslararası rezervlerin temmuz ayı boyunca yüzde 1,3 artış göstererek 1 Ağustos 2023 itibarıyla 589,966 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Aylık rezervlerin dinamikleriyle ilgili raporu paylaşan düzenleyici, temmuz ayında uluslararası rezervlerin 7,548 milyar dolar artış gösterdiğini belirtirken, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin yapısında döviz rezervlerinin temmuzda yüzde 1,06 artışa 44,183 milyar dolara, altın rezervlerinin bir önceki aya göre yüzde 2,01 artışla 145,783 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacminde artış sürüyor

Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Doğu ülkeleri ile ticari ilişkileri daha da pekişen Rusya’nın Ocak-Temmuz 2023 döneminde Çin ile arasındaki ticaret hacmi yüzde 36’yı aşarak 134 milyar doların üstüne çıktı.

Çin’den Rusya’ya ihracat ilk 7 ayda yüzde 73,4 ile keskin bir şekilde artış gösterirken, değer bazında ihracat hacmi yaklaşık 62,54 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Rusya’nın Çin’e mal ve hizmet ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15,1 artarak 71,55 milyar dolara ulaşırken, temmuz ayında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi, bir önceki aya kıyasla yüzde 6,4 azalarak 19,48 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Temmuzda Çin’in Rusya’dan aylık ithalatı ise yüzde 18,3 azalarak 9,2 milyar dolara geriledi.

Rusya’nın bu yılki bütçe açığında daha fazla büyüme bekleniyor

Eski Rusya Ekonomi Bakanı Andrey Nechaev, RIA Novosti’ye verdiği demeçte, 2023 sonunda devletin bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının daha önce açıklanan resmi tahminlerin çok üstünde olacağını söyledi.

Mevcut bütçe yasasına göre açığın GSYH’ye oranının yüzde 2 olmasının planlandığını hatırlatan Nechaev, “2023’ün sonunda bütçe açığı GSYH’nin yüzde 3,5-4,5’ine ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Daha önce konuşan Maliye Bakanı Anton Siluanov, bütçe açığının GSYH’ye oranının bu yıl sonuna kadar harcamaların gelir üzerindeki fiili artışı nedeniyle yüzde 2 ila 2,5 civarında olacağını bildirmişti.

Rusya: Kharkov bölgesinde avantajlı mevzileri ele geçirdik

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna’da Kharkov bölgesinde Kupyansk yönündeki avantajlı mevzileri ele geçirdiğini bildirdi.

​​​​​​​Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya Silahlı Kuvvetlerinin taarruzlarına devam ettiğini belirten Konaşenkov, “Kupyansk yönünde, ‘Batı’ askeri birlik grubunun saldırı müfrezeleri, geniş bir cephedeki taarruz operasyonları sırasında Kharkov bölgesinde Olşana yerleşim birimi yakınlarında daha avantajlı mevzileri ele geçirdi.” ifadesini kullandı.

Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 458 uçak, 245 helikopter, 5 bin 565 insansız hava aracı, 428 hava savunma füze sistemi, 11 bin 185 tank ve zırhlı araç, 1144 çok namlulu roketatar, 5 bin 803 obüs ve havan topu, 12 bin 137 özel askeri aracı imha ettiklerini kaydetti.

Avustralya semalarındaki parlak ışığın Rus roketinin kalıntısı olduğu tahmin ediliyor

Avustralyalı yetkililer, ülkenin bazı bölgelerinde gökyüzünde beliren parlak ışığın atmosfere yeniden giren Rus roketinin kalıntılarından kaynaklanıyor olabileceğini duyurdu.

ABC News haberine göre, Victoria ve Tazmanya eyaletlerinde birçok kişi parlak bir ışığın gökyüzünde alev gibi görünen iz bıraktığını bildirdi.

Avustralya Uzay Ajansı açıklamasında, “Melbourne semalarında gece boyunca görülen ışık parlamaları, muhtemelen Dünya atmosferine yeniden giren Rus Soyuz-2 roketinin kalıntılarıydı.” ifadelerine yer verildi.

Polonya, Rus petrolünü Avrupa’ya taşıyan Druzhba boru hattının tamirini tamamladı

Polonyalı boru hattı operatörü PERN, sızıntı tespitinin ardından petrol akışının durdurulduğu Druzhba boru hattının tamir edilerek işlevsel hale getirildiğini duyurdu.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, hasarlı boru hattının tamirinin tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, “Teknik ekipler, dün akşam hasarlı boru hattının tamirini tamamladı. Druzhba boru hattının Alman müşterilerine ham petrol tedarik eden ikinci kolu, dün akşam tamamen faaliyete geçti.” ifadesine yer verildi.

Dünyanın en büyük petrol boru hatlarından biri olan Druzhba ile günde 2 milyon varil petrol taşınabiliyor.

Druzhba boru hattından petrol alan Almanya, ocak ayında Rus petrolü alımını tamamen durdurmuştu.

Yerel medyadaki haberlere göre, Almanya, söz konusu hat üzerinden Kazakistan petrolü ithal ediyor.

Blinken, Wagner’in Nijer’deki istikrasızlıktan “faydalandığını” söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus güvenlik şirketi Wagner’in, Nijer’deki istikrarsızlıktan “faydalandığını” dile getirdi.

BBC’nin Focus on Africa programına açıklamalarda bulunan Blinken, Nijer’deki darbeye Rusya ya da Wagner’in önayak olduğunu düşünmediklerini ifade etti.

Wagner’in Sahel’in bazı kesimlerinde “kendini göstermesinden” endişe duyduklarını belirten Blinken, “Bence Nijer’de yaşananlar Rusya ya da Wagner tarafından başlatılmadı ama onlar bundan faydalanmaya çalıştılar.” dedi.

Blinken, Wagner’in gittiği her yerde “ölümü ve yıkımı beraberinde getirdiğini” savunarak, bulundukları yerlerde güvensizliğin arttığını dile getirdi.

spot_img

Murmansk | Rusya Şehirleri | Мурманск

Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Murmansk şehri sadece Rusya değil dünyanın da en büyük kutup dairesindeki şehridir.Murmansk, Kuzey Kutup Dairesi’nin en büyük şehri ve Murmansk...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort