spot_img
6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 9 Kasım 2022

Rusya’da dün neler oldu? 9 Kasım 2022

Dün, 9 Kasım 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya Savunma Bakanlığı, Kherson ‘daki savunma hattını Dnipro Nehri’nin sol yakasına çekiyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Kherson şehrindeki savunma hattının Dnipro Nehri’nin sol yakasına çekileceğini açıkladı.

Ukrayna’daki Rus birliklerinin muharebe kabiliyetinin son dönemde arttığını söyleyen Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, “Seferber edilen vatandaşlar ve gönüllüler sayesinde, askeri birliklerin muharebe ve sayısal gücü artırıldı ve ek rezervler oluşturuldu.” dedi.

Surovikin, Ukrayna birliklerinin yalnızca ekimde 12 binden fazla asker kaybettiğini belirterek, “Bu dönemde 18 savaş uçağı, 12 helikopter, altı karadan havaya hava savunma sistemi, 200’den fazla tank ve 800’den fazla zırhlı araç kaybettiler.” ifadesini kullandı.

Surovikin, Ukrayna ordusunun Kherson bölgesinde 9 bin 500’den fazla askerini kaybettiğini, Rus ordusundaki kayıpların ise bundan 7 ila 8 kat daha az olduğunu vurguladı.

Kherson bölgesindeki sivillere ve sivil yapılara gerekli desteğin verilemediğine işaret eden Surovikin, “Ukrayna birlikleri Kakhova barajına yönelik topçu atışlarına devam ediyor ve bu durum bölgede sel baskını nedeniyle önemli kayıplara yol açabilir. Savunma hattının Dnipro Nehri’nin sol yakasına çekilmesini öneriyorum.” dedi.

Şoygu, söz konusu teklifi kabul ederek birliklerin Dnipro Nehri’nin sağ yakasından sol yakasına çekilmesi talimatı verdi.

Rusya’da yabancı paya sahip bazı enerji şirketlerinin hisse işlemlerine yasak getirildi

Rusya’da “dost olmayan ülkelerin” pay sahibi olduğu 191 enerji şirketinin hisse işlemleri yasaklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle, ülkede faaliyet gösteren ve dost olmayan ülkelerin pay sahibi olduğu enerji şirketlerine yönelik kısıtlamalar getirildi.

Kararnameye göre, Rusya’daki toplam 191 şirketin hisse işlemleri yasaklanırken, söz konusu işlemler yalnızca özel izin alınması halinde gerçekleştirilebilecek.

Kısıtlamaların uygulanacağı şirketler arasında Unipro, Enel Russia, Fortum, TGC-1, T Plus, Schneider Electric Russia, BASF, Siemens ve Schlumberger, Baker Hughes de alıyor.

Dost olmayan ülkelerin yatırımcılarının Rusya’da stratejik şirket hisselerinde işlem yapması 5 Ağustos’ta yasaklanmıştı.

Putin’in 26 Ekim’de imzaladığı bir başka kararnameyle dost olmayan ülkelere ait 45 banka ve bankacılık kurumunun hisselerine veya hisse sermayelerine yönelik işlemler de yasaklanmıştı.

AB Komisyonundan Ukrayna’ya 18 milyar Euro yardım teklifi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya 2023 için 18 milyar Euro’luk yardım paketi teklif etti.

AB Komisyonunun hazırladığı teklife göre, Ukrayna’ya gelecek yıl yapılacak mali yardım, düzenli aylık taksitler halinde ödenecek yüksek ayrıcalıklı kredilerden oluşacak.

Geri ödemesi 2033’te başlayacak krediler 35 yıl vadeli olacak ve faizleri AB tarafından ödenecek. Faizlerin AB ülkeleri tarafından AB bütçesine yapılacak katkılarla ödenmesi hedefleniyor.

Kremlin: Nükleer silah denetimiyle ilgili temaslar önceden duyurulmaz

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova ile Washington arasında nükleer silahları denetleme konusundaki temasların önceden duyurulamayacağını söyledi.

Peskov, gazetecilere ABD’nin “New START” anlaşması kapsamında Rusya ile görüşmeler yapılacağına ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Bu hususta konuşmanın “erken” olduğunu vurgulayan Peskov, “İlişkilerimizin dokusu çok ince. Diyaloğun olduğu söylenemez.” dedi.

Duma, şekerli içeceklerde ek vergileri erteledi

Rusya’da meclisin alt kanadı Devlet Duması Bütçe ve Vergi Komitesi, şeker içeren içeceklere ek vergi getirilmesine imkan veren vergi mevzuatı değişikliğini erteledi.

Hükümet tarafından belirlenen federal projeler arasında yer alan ve ‘Diyabetle Mücadele’ olarak adlandırılan proje gereği şekerli içeceklere litre başına 7 ruble ek vergi uygulamasında, başlangıç tarihinin 1 Ocak 2023’ten 11 Temmuz 2023’e ertelenmesi teklifini kabul eden Devlet Duması Komitesi, yeni mevzuatın 10 Kasım’da düzenlenecek toplantıda yeniden ele alınması kararı verdi.

Rusya, buğday ihracatında vergileri yükseltti

Rusya Tarım Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Girişimi’nde Ukrayna ile yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergisinin bugünden itibaren artırıldığını duyurdu.

Bir hafta önce buğdayda ton başına 2 bin 923,2 ruble olan ihracat vergisini 9 Kasım itibariyle yüzde 3 artırarak 3 bin 12 rubleye yükselten bakanlık, arpa için belirlenen ihracat vergisini ton başına 2 bin 414,3 rubleden 2 bin 495,6 rubleye çıkardı.

Mısır için belirlenen ihracat vergisi ise ton başına bin 637,3 rubleden bin 114,3 rubleye düşürüldü.

BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı yeni bir yasa tasarısını oylayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna’da askeri operasyonunu sürdüren Rusya’nın uluslararası hukuku ihlalden sorumlu tutulmasına yönelik yasa tasarısını, 14 Kasım’da oylayacak.

Associated Press’in ulaştığı yasa tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabulü halinde, Rusya’nın verdiği zarar ve kayıpların uluslararası alanda belgelenmiş olacağı kaydedildi.

Kanada, Guatemala, Hollanda ve Ukrayna tarafından teklif edilen yasa tasarısı, Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesini de içeriyor.

İran ile Rusya’nın ulusal güvenlik yetkilileri Tahran’da buluştu

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, bölgesel ve küresel güvenlik meselelerini görüştü.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, Rus mevkidaşı Patruşev ile başkent Tahran’da bir araya geldi.

İki ülke arasındaki iş birliği imkanlarının yanı sıra küresel ve bölgesel güvenlik meselelerinin ele alındığı görüşmede Şemhani, mevcut bölgesel ve küresel sorunların aşılması için diyalog ve uluslararası iş birliğinin önemli olduğunu söyledi.

İran, Rusya’yla yaklaşık 4 milyar dolarlık doğal gaz anlaşması imzaladı

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, Rusya’yla doğal gaz sahalarının geliştirilmesi ve ihracatını kapsayan yaklaşık 4 milyar dolarlık anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Ovci, “Doğalgaz sahalarının geliştirilmesi ve ihracatı için nakil hatları konusunda Rusya’yla 4 milyar dolar civarında bir anlaşma yaptık.” dedi.

Rusya’nın enerji şirketi Gazprom’la yaklaşık 40 milyar dolarlık ön anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Ovci, bir diğer Rus enerji şirketi ZN Vostok’un da İran’da yatırım yaptığını kaydetti.

Adalet Bakanı Bozdağ, Rusya Federasyonu Başsavcısı Krasnov’u kabul etti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Rusya Federasyonu Başsavcısı Igor Krasnov ile bir araya geldi.

Adalet Bakanlığındaki basına kapalı görüşme sonrası Bakan Bozdağ ile Başsavcı Krasnov işbirliği protokolünü imzaladı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bozdağ, Türkiye ile Rusya arasında her alanda güçlü ilişkilerin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in ikili ilişkileri ve samimi dostlukları Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri daha da ileri bir noktaya taşımıştır. Adli konularda da işbirliğimizi geliştirmenin ve güçlendirmenin, her iki ülkenin diğer alanlardaki işbirlikleri gibi iki ülkeye büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında adli konularda ciddi işbirlikleri var, ikili anlaşmalar var, birlikte yürüttüğümüz çalışmalar var.”

Adalet Bakanı Bozdağ, ziyareti dolayısıyla Başsavcı Krasnov’a teşekkür etti.

Türkiye ile işbirliği yapıyoruz

Rusya Federasyonu Başsavcısı Krasnov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki samimi dostluk ve güvene dayalı ilişkilerin, gerçek diplomasinin örneği olduğunu vurguladı.

Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalar çerçevesinde, adli konularda Türkiye ile işbirliği yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini belirten Krasnov, üzerinde en çok çalışılan konular arasında terör, uyuşturucu, kaçakçılık ve sanal varlıkların kötüye kullanılmasının önlenmesinin yer aldığını bildirdi.

Bakan Bozdağ’a misafirperverliği için teşekkür eden Krasnov, “Türkiye, bizim güvendiğimiz bir ortaktır. Bütün konularda Türkiye’ye güveniyoruz. Adli konularda da Türkiye’yi güvenilir ortak olarak görmekteyiz.” dedi.

Zakharova, Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelere hala açık olduğunu söyledi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rus tarafının Ukrayna tarafıyla müzakerelere halen açık olduğunu belirtirken, halihazırda oluşan gerçekleri dikkate alarak müzakereleri yürütmeye hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında Alman gazetecinin Rus tarafının Kiev rejimi ile müzakerelere hazır olup olmadığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Zakharova, “Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelere hazır olduğuna dair açıklamalarının halen geçerli olduğunu hatırlatırım. Ancak Alman tarafı, Kiev rejimine çeşitli silah sistemleri sağlamaya devam ediyor” diye konuştu.

ABD ile Rusya nükleer denetlemeleri başlatmak için yakında istişare toplantısı yapacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD ile Rusya’nın nükleer silahları azaltmayı hedefleyen “New START” anlaşması kapsamında karşılıklı denetlemeleri yeniden başlatmak üzere yakın zaman içinde istişare görüşmeleri yapacağını açıkladı.

Ukrayna’nın Kherson bölgesindeki vali yardımcısı yaşamını yitirdi

Rusya’ya katılan Ukrayna’nın Kherson bölgesinin Vali Yardımcısı Kiril Stremousov’un geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiği bildirildi.

Kherson bölgesinin sözde Valisi Vladimir Saldo, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Stremousov’un bölgede geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirtti.

Rusya ve Ukrayna orduları arasında Kherson bölgesindeki çatışmalar son iki ayda şiddetlenmişti.

spot_img

Samara | Rusya Şehirleri | Самара

Samara , Rusya ’nın hem sanayi gelişmişliği hem de büyüklüğü bakımından en büyük on şehri arasında yer alıyor.Samara, Volga Federal Bölgesi’nde yer alıyor. 2020...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort