31 Mayıs’ta kutlanacak olan “Dünya Tütünsüz Günü” arifesinde, bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, Rusya’nın en çok sigara tüketen ilk 10 ülke arasında yer aldığını gösterdi.
Dünyanın en eski ve en saygın tıp dergisi olarak kabul edilen The Lancet tarafından, 1990 yılından 2019’a kadar tütün kullanımına ilişkin yapılan küresel araştırmanın sonuçları, dünyada en çok sigara tüketen ilk 10 ülke arasında Çin, Hindistan, Endonezya, ABD, Rusya, Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler’in olduğunu gösterdi.
Dünyanın 204 ülkesindeki sigara ve tütün kullanım istatistiklerinin ayrıntılı olarak analiz edildiği The Lancet çalışmasında dünyada tütün içen her üç kişiden birinin de Çin’de yaşadığı kaydedildi.
İstatistikler, son 30 yılda dünya genelinde sigara içenlerin sayısının arttığına işaret ederken, 2019’da sigara tüketicilerinin 1,1 milyara ulaştığını gösterdi.
Bununla birlikte erkekler arasında her beş ölümden birinin sigara kullanımı yüzünden meydana geldiği belirtilen araştırmada, sigara nedeniyle dünya çapında 7,7 milyon ölümün kaydedildiği de vurgulandı.
Araştırmacılar, sigara bağımlılığı ile mücadele etmek için, ülkelerin tütün ürünleri üzerindeki vergilerin artırılması da dahil olmak üzere bir dizi etkili tütün kontrol politikası uygulaması gerektiğini belirtirken, sigara içenlerin ortalama yaşam süresinin hiç sigara içmeyenlere göre on yıl daha düşük olduğunu da keşfetti.
Dünya üzerinde 15-24 yaş arası gençler arasında artan sigara kullanım oranlarının endişe verici olduğu ifade edilen raporda, dünya ülkelerinin yarısından fazlasının da gençlerin sigara tüketimini azaltma konusunda ilerleme göstermediği ifade edildi.
The Lancet uzmanları, bir kişinin 25 yaşına kadar düzenli olarak sigara içmediği takdirde sigara bağımlısına dönüşmesinin olası olmadığını belirterek, “Bu, gençlerin sigara içmeye başlamasını önleyebilecek ve hayatlarının geri kalanında sağlıklarını iyileştirebilecek müdahaleler için kritik bir fırsat penceresini temsil ediyor.” diye konuştu.
Daha önce, Türkiye‘de bir sigara kullanıcısı, sigarayı bırakmak için kendini kafese kapattığını bildirilmiş, bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için 40 metrelik bakır telden kendine özel bir kafes ördüğünü açıklamıştı. 20 yıl boyunca günde iki paket sigara içen Türk bağımlı, sigara içen bir babasının akciğer kanserinden ölmesinin ardından bağımlılığı yenmeye karar verdiğini açıklamıştı.
2019’da Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), Rusya’da, 15 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 24,2’sinin sigara içtiğini belirterek bunun sayısal olarak 29,3 milyon kişiye eşit olduğunu ifade etmişti.
Rosstat tarafından yayınlanan diğer istatistiklere göre, Rus kadınlarının neredeyse yüzde 2’sinin alkol sorunu olduğu kaydedilmişti. Rusya’nın en çok içki içen kadın nüfusunun yaşadığı bölgelerin de yüzde 9,3 ile Yahudi Özerk Bölgesi ve yüzde 8,8 ile Chukotka Özerk Bölgesi olduğu açıklanmıştı. Rusya’da içki sorunu olan kadın nüfusunun bulunduğu diğer bölgeler ise sırasıyla yüzde 6,1 ile Arkhangelsk, yüzde 6 ile Habarovsk ve yüzde 4,8 ile Murmansk Bölgesi olarak gözlemlendi.