Rusya ile Türkiye arasında sınırlar tekrar kapatılır mı?

0
1989

Son dönemlerde bu soruyu çok sıkça duymaya başladım; Sınırlar kapatılıyor mu? Şu tarihte kapatılacak mış.. Mış lı, muşlu kelimelerle biten cümleler duymaya başladım. Beni de arayıp “Yahu Siyamend Bey, Rusya sınırları şu tarihte tekrar kapatacak diyorlar ne diyorsunuz?” diye soranlar artmaya başladı.


Öncelikle böyle bir karar alınacak olsa, akşamdan sabaha olmaz. Önceden duyurulur ve etap etap olur. Mart ayındaki o günleri hatırlayalım; Önce sefer sayıları azaltıldı. Sonra insanlara ‘şu tarihte kapatılacak’ uyarısı yapıldı. Sonra bazı ülkelere kapatıldı, bazılarına sınırlar açık bırakıldı. Son aşamada hepsinin kapatılacağı duyuruldu. En çok telaffuz edilen tarih 20 Eylül’dü. Ama geride kaldı. Kapatıldı mı? Hayır. Ama bu tarihler yenilenerek telavuz edilmeye devam edecektir. Onun için her duyduğunuza inanmayın. Resmi bir açıklama duymadığınız sürece itibar etmeyin.


Bu tür dedikodular nasıl çıkıyor? İnanın bilmiyorum ama çıkaran kişi de bir süre sonra kendi söylediğine inanıyor. Öyle bir durum söz konusu olsa, Rusya sınırlarını yeni ülkelere açar mı? Daha on gün önce Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Mısır’a, Maldivler’e sınırlar açıldı. Birkaç gün önce de Kazakistan, Belarus ve Kırgızistan’ı sınırların açıldığı listeye dahil edildi. Önümüzdeki günlerde de Güney Kore’yi, listeye alacağını ilan etti.
Moskova Belediye Başkanı çıktı açıklama yaptı “Yeni tedbir planımız yok” Kremlin sözcüsü çıktı “Yeni tedbir planımız yok” dedi. Daha neyin tartışması yapılıyor bilmiyorum.


Ben bu yazıyı yazarken kulağıma bu defa “25 Eylül’de kapatılacak” dedikodusu geldi.

Rus aşısı güvenilir mi?


Bu soru da, en çok sorulanlardan bir tanesi. “Şu ülke yaptı mı güven, bu yaptı mı güvenme?” Böyle bir saçmalık olabilir mi!


Rus aşısı ile ilgili, Batı’dan çok sert eleştiriler var… Ama bir o kadar da, Rusya’da aşıyı sahiplenme var. Üstelik farklı düzeylerde makam sahipleri, aşıyı ardı ardına yaptırıyorlar. Öyle ki, Savunma Bakanı bile bizzat aşı yaptırdı. Ben yaklaşık 20 yıldır bu coğrafyayı takip eden bir gazeteci olarak şunu çok net söyleyebilirim ki; Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin gibi bir isim, her şey garanti olmadan “biz bu işi yaptık, kaydını gerçekleştirdik” demez. Çünkü söz konusu bilim olduğu için, er ya da geç doğruluğu ve yanlışlığı ortaya çıkarılabilecek bir şey için, Putin gibi bir lider riske girmez. Hele ki son 20 yıldır kendi ülkesi için yaptıkları ile adını tarihe yazdırmış bir isim, böyle bir riske hiç girmez diyor ve kendi adıma bu tartışmaya noktayı koyuyorum.