Rusya’da WhatsApp ve Telegram’a yönelik kısıtlamalar tartışılırken, Gosduma’dan gelen açıklamalar bu adımların gerekçesini ortaya koydu. Yetkililer, alınan önlemlerin keyfi olmadığını, yasal uyum ve güvenlik gerekçelerine dayandığını vurguluyor.
Gosduma Enformasyon Politikası, Teknolojiler ve İletişim Komitesi Başkanı Sergey Boyarskiy, “Komsomolskaya Pravda” radyosunda yaptığı açıklamada, WhatsApp ve Telegram mesajlaşma uygulamalarına getirilen kısıtlamaların, bu platformların Rusya mevzuatına uymamasından kaynaklandığını söyledi.

Boyarskiy, yaptığı açıklamada, “Ne WhatsApp’ı ne de Telegram’ı kötü niyetle kapatmak ya da yavaşlatmak gibi bir niyetimiz var. Ancak onlar, herhangi bir evdeki misafir gibi, Rusya yasalarına göre çalışmak zorunda. Rusya’da ofis açmaları ve dolandırıcılarla mücadelede işbirliği yapmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Siyasetçi, söz konusu sosyal ağların Rus makamlarının taleplerine yanıt vermediğini vurgulayarak, bu nedenle geçen yılın ağustos ayında sesli aramaların kısıtlanmak zorunda kalındığını hatırlattı.
Boyarskiy ayrıca, Telegram’ın tamamen engellenmediğini belirterek, bu platformun yalnızca bir mesajlaşma uygulaması olmaktan çıkıp, “vatandaşlarımızın ve medyanın büyük emekler verdiği” geniş kapsamlı bir sosyal ağa dönüştüğünü ifade etti.
Roskomnadzor, ağustos ayında Rusya’da Telegram ve WhatsApp üzerinden yapılan aramalara yönelik kısmi kısıtlama önlemlerini uygulamaya koymuştu. Kurum, bunun Rus vatandaşlarını dolandırarak para sızdıran suçlularla mücadele amacı taşıdığını belirtmişti.






