Orta Doğu’daki çatışma ve hava ulaşımındaki aksaklıklar Rus turizm piyasasında ciddi bir hareketliliğe yol açtı. Tur operatörleri, birçok destinasyona yönelik seyahat talebinde yavaşlama görüldüğünü bildirirken, sektör temsilcileri tahliyeler, iptaller ve yeniden rezervasyonlarla yoğun bir dönemden geçtiklerini belirtiyor.
Tur operatörleri, Orta Doğu’daki çatışma ve hava ulaşımının durması nedeniyle Rusya içindeki destinasyonlar da dahil olmak üzere neredeyse tüm yönlere yönelik seyahat talebinde düşüş tespit edildiğini bildirdi. Bu bilgiyi Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) açıkladı.

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST), tur operatörlerinin genel olarak piyasada talep hızının yavaşladığını, bunun Rusya içindeki turistik destinasyonları da kapsadığını bildirdiğini aktardı. Birlik, Orta Doğu’ya alternatif olarak başlıca Asya ve Afrika ülkelerinin öne çıktığını, ancak bu yönlerde yakın tarihler için uçak bileti maliyetlerinin önemli ölçüde arttığını belirtti.
Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) İç Turizm Komitesi Başkanı ve “Turplatforma” şirketinin Genel Müdürü Sergey Tolçin, Orta Doğu’daki durumun satışları ciddi biçimde etkilediğini vurguladı.
“Sektör, tur organize deceğine tahliyeleri organize ediyor”
Sergey Tolçin, talepteki yavaşlamanın görüldüğünü, bunun nedenlerinden birinin de birçok seyahat acentesinin şu anda yeni başvuruları kabul edememesi olduğunu söyledi. Tolçin, acentelerin zamanlarının büyük bölümünü Basra Körfezi ülkelerine yapılan ve bir kısmı aktarmalı uçuşlara dayanan daha önce rezervasyonu yapılmış turlarla ilgilenmeye ayırdığını belirtti. Tolçin, tur operatörlerinin şu anda yeni tur ürünleri oluşturmak ve satış yapmak yerine turistlerin tahliyesi, tarih değişiklikleri ve tur iptalleriyle ilgilendiğini, bu kadar yoğunluk altında satışların kaçınılmaz olarak yavaşladığını ifade etti.
Sergey Tolçin, durumun oldukça endişe verici olduğunu, herkesin çatışmanın hızlı biçimde çözüleceğini ve turizmin yeniden toparlanacağını umduğunu söyledi. Tolçin, ancak tüketici talebinin bundan sonra nasıl davranacağını tahmin etmenin zor olduğunu, insanların genellikle yeni gerçekliğe hızlı uyum sağladığını ve buna alıştığını belirtti.
Space Travel şirketinde Güneydoğu Asya ve Afrika ülkeleri grubunun yöneticisi Anna Çerepova ise talebin nasıl değişeceğini değerlendirmek için henüz erken olduğunu ifade etti.
Anna Çerepova, olayların üzerinden yalnızca birkaç gün geçtiğini, şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik tur paketlerinin büyük bir bölümünün piyasadan çıktığını ve bunun çok sayıda yeniden rezervasyon nedeniyle piyasada panik yarattığını söyledi. Çerepova, ancak mücbir sebep yaşanmasaydı kaç rezervasyon yapılacağının belirsiz olduğunu belirtti. Çerepova ayrıca taşıyıcıların da duruma tepki verdiğini, Aeroflot başta olmak üzere Çinli ve diğer havayollarının dinamik fiyatlandırma sistemi kapsamında tarifelerini artırdığını, ancak bu artışların yalnızca yaklaşık 10 gün sonrasına kadar olan yakın uçuşları etkilediğini aktardı.
Anna Çerepova, mayıs sonundan sonbahara kadar olan dönem için uçuş ve konaklama fiyatlarının ise önceki seviyede kaldığını söyledi. Çerepova, turistlerin çoğunlukla Güneydoğu Asya ve Afrika ülkelerine yeniden rezervasyon yaptığını, yalnızca Mısır’ın değil Tanzanya ve Kenya’nın da talep gördüğünü belirtti. Çerepova ayrıca Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’a yönelik ilginin de arttığını ifade etti.






