Soçi ve Sivastopol’da yakıt tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı akaryakıt istasyonlarında satışa yönelik uygulamalar sürüyor. Soçi’de dört istasyonda benzin ve dizel yakıt yalnızca tüzel kişilere verilirken, Sivastopol’da bazı istasyonlarda benzin QR kodla satılmaya başlandı.
Soçi Belediye Başkanı Andrey Proşunin, “Maks” üzerinden yaptığı açıklamada, kent yönetiminin yakıt tedarikindeki durumu kontrol altında tuttuğunu, bazı akaryakıt istasyonlarının yalnızca tüzel kişilere yakıt verdiğini belirtti.

Proşunin, Soçi’de benzin ve dizel yakıtın yalnızca yakıt kartlarıyla tüzel kişilere verildiği dört akaryakıt istasyonunun belirlendiğini kaydetti. Proşunin, “Gerçek kişiler için limitler önceki seviyede korunuyor” dedi.
Proşunin ayrıca, “Rosneft”in Soçi’deki petrol depolama tesisini ziyaret ettiğini ve yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Taraflar, yakıtla ilgili durumu ve altyapının işleyişini desteklemeye yönelik önlemleri ele aldı.
Proşunin, ziyaretin ardından, “Şu anda benzin ve dizel yakıt stokları ile dağıtımındaki durum gerginliğini koruyor ancak tamamen kontrol altında” açıklamasını yaptı.
Sivastopol’da akaryakıt istasyonlarında benzin satışına kısmen QR kod kısıtlaması getirildi
Sivastopol’da ise 15 Ağustos’ta “TES” ve “ATAN” akaryakıt istasyonlarında Aİ-92 ve Aİ-95 benzin QR kodla satılmaya başlandı. Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, limitin 20 litre olduğunu ve yakıtın bidona da doldurulabildiğini, dizel yakıtın ise 40 litreye kadar serbest limitli olarak satıldığını belirtti.
Razvojayev, sürücülere akaryakıt istasyonlarındaki yakıt durumunu çevrim içi olarak kontrol etmelerini tavsiye etti.
Vali Razvojayev, “Yola çıkmadan önce mutlaka haritayı kontrol edin! Tüm istasyonlarda yakıt bulunmuyor” uyarısında bulundu.
Razvojayev daha önce, Kırım ve Sivastopol’da yakıt tedariki ile erişilebilirliğinin eylül başına kadar normale dönmesinin beklendiğini bildirmişti.
Rusya’nın güneyinde yakıt tedarikinde aksamalar
Yakıt tedarikindeki aksamalar ilkbaharda Rusya’nın güneyinde ortaya çıktı ve daha sonra diğer bazı bölgeleri de etkiledi. Benzin ve dizel yakıt satışını kontrol etmeye yönelik tam veya kısmi tedbirler 80’den fazla federal bölgeyi etkilerken, temmuz itibarıyla kısıtlamalar kademeli olarak hafifletilmeye başlandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran sonunda yaptığı açıklamada, biriktirilen stoklardaki yakıtın iç piyasaya sunulmaya başlandığını ancak stokların geçen yılın aynı dönemindeki seviyeye yakın kalmaya devam ettiğini belirtti. Putin, arzın artırılması ve ekonomik açıdan gerekçelendirilmiş fiyatların korunması için sistemli tedbirlerin hayata geçirilmesini istedi.
Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada, yakıt piyasasını istikrara kavuşturmaya yönelik tedbirlerin sonuç verdiğini; bazı bölgelerde kısıtlamaların kaldırıldığını, faaliyette olan akaryakıt istasyonu sayısının arttığını ve kuyrukların azaldığını belirtti.
Novak, 14 Ağustos’ta durumun gerginliğini koruduğu bölgelerin yakıtla sağlanması için ek tedbirler alınması, ayrıca tarım üreticilerine yönelik yakıt fiyatları ile akaryakıt istasyonlarındaki perakende fiyatların kontrol edilmesi talimatını verdi.






