Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, apartmanlardaki her hane için 10 yıl içinde saniyede en az 1 gigabit internet hızı şartı getirmeyi planlıyor.
Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakan Yardımcısı Dmitriy Ugnivenko, 8 Ekim’de “Dijital Çözümler 2026” forumunda Kommersant’a yaptığı açıklamada, bakanlığın iletişim sektörünün reformuna ilişkin yasa tasarısını yıl sonuna kadar Devlet Dumasına sunmayı umduğunu söyledi.

Kommersant’ın daha önce bildirdiği üzere, Dijital Kalkınma Bakanlığı iletişim sektöründe reform hazırlıyor. Bakanlık, şirketlerin lisanslandırılmasını değiştirerek yaklaşık 20 lisans türü yerine belediye, temel, evrensel ve genel olmak üzere birkaç lisans kademesi getirmeyi öneriyor. Bireysel girişimciler iletişim hizmeti sunamayacak. Operatörler, bakanlığın planladığı reform nedeniyle sağlayıcıların yaklaşık üçte birinin yeni şartları karşılayamayarak piyasadan çekilebileceği uyarısında bulunmuştu. Bu konu Kommersant’ın 24 Nisan tarihli haberinde ele alınmıştı. TMT Consulting verilerine göre, Rusya’da işletmeden tüketiciye hizmet sunulan (B2C) segmentteki geniş bant internet abonelerinin yüzde 70’i en büyük beş sağlayıcının müşterisi.
Ugnivenko, telekomünikasyon sektörünün düzenlenmesine ilişkin oturumda yaptığı konuşmada, reform kapsamında iletişim operatörleri için hazırlanan bazı şartları açıkladı. Bakan yardımcısına göre, şu düzenlemeler üzerinde çalışılıyor:
* Tüm apartmanlarda, 10 yıl içinde hane başına saniyede en az 1 gigabit (1 Gbit/s) internet hızı şartının sağlanması;
* İletişim mevzuatının tekrarlanan ihlalleri nedeniyle lisansların yargı kararı olmadan iptal edilmesi;
* 10 yıl boyunca lisans alma yasağı getirilmesi ve iletişim hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanması.
Kommersant’ın daha önce yazdığına göre, operatörlerin cirosunun en az yüzde 50’sinin iletişim hizmetlerinden elde edilmesi gerekecek. Lisans ücretleri artırılacak ve operatörün faaliyet gösterdiği coğrafi alanın büyüklüğüne göre belirlenecek. Evrensel hizmet rezervine yapılacak asgari katkı tutarına ilişkin şartlar da getiriliyor. Bu rezerv, Rostelekom’un yürüttüğü dijital eşitsizliği giderme projesinin finansmanında kullanılan fonu oluşturuyor.
Ugnivenko ayrıca, faaliyet gösterdikleri bölgede tek hizmet sağlayıcı olan küçük operatörlerin koşullarının dikkate alınması ve yeni şartları yerine getirmeleri için bu şirketlere süre tanınması gerektiğini söyledi. Bakan yardımcısı, şirketlere lisanslarını ücret ödemeden yeniden düzenletmeleri için bir yıl verileceğini belirtti. Vımpelkom, Megafon, Mobil TeleSistemler (MTS) ve Rostelekom yorum yapmayı reddetti.
Hız şartı ve lisans iptaline ilişkin değerlendirmeler
İletişim Şirketleri Birliği İcra Direktörü Yaroslav Dubovikov, açıklanan şartların bir bölümünün “gerçekten yerinde” olduğunu belirtti. Bunlar arasında cironun yüzde 50’sinin iletişim hizmetlerinden elde edilmesi şartını, operasyonel takip ve soruşturma faaliyetleri sistemi (SORM) ile güvenlik şartlarını sayan Dubovikov, “Operatörler bunları zaten uyguluyor. Bunlar olmadan bugün de lisansları uzatmak mümkün değil” dedi. Sektörde reform yapılması gerektiğine katılan Dubovikov, “Sektörü ilerlemesini destekleyecek biçimde yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Ancak Dijital Kalkınma Bakanlığının mevcut önerileri bunun için gerekli zemini oluşturmuyor” diye konuştu. Lisansların yargı kararı olmadan iptal edilmesine ise katılmayan Dubovikov, “Öncelikle operatörler için mevcut şartların düzene sokulması ve lisans işlemlerindeki verimsiz mekanizmaların kaldırılması gerekiyor. Örneğin, sunulmayan bir rapor nedeniyle lisansın iptal edilmesi hem operatörün hem de hizmet verdiği müşterilerin işleyişini felce uğratıyor. Lisans iptali mekanizması mümkün olduğunca zor olmalı” dedi.
Strategy Partners şirketinin Dijital Dönüşüm birimi ortağı Sergey Kudryaşov, “Önerilen şartların başlıca olumlu yanı, ilk kez tek bir bina düzeyinde bağlantı kapasitesine ilişkin denetlenebilir bir yükümlülük getirilmesi” değerlendirmesinde bulundu. Kudryaşov, 10 yıllık sürenin sektörün yatırım döngüsüyle örtüştüğünü ve operatörlerin yerine getirilmesi imkânsız bir şartla karşı karşıya kalmadığını düşünüyor.
Kudryaşov ayrıca, sektörün değerlendirmelerine göre mevcut sağlayıcıların yalnızca küçük bir bölümünün mali şartları bugün karşılayabildiğini belirterek, “Pek çok şeyi kuralların nihai hâli belirleyecek. Küçük bölgesel operatörlere yönelik kolaylıklar korunursa aboneler fiyat artışı görmeyecek. Korunmazsa küçük şehirlerde iletişim hizmetleri pahalanabilir” dedi.






