Rusya’da 18 ila 35 yaş arasındaki gençlere yönelik yıllık 10 bin ruble tutarında bir destek kartı önerisi gündeme geldi. Öneriye göre kart, hem spor altyapısı harcamalarında hem de koruyucu sağlık hizmetlerinde kullanılabilecek.
Adil Rusya fraksiyonundan Gosduma (Devlet Duması) milletvekilleri, 18 ila 35 yaş arasındaki gençler için yıllık 10 bin ruble tutarında “Sağlıklı Nesil” kartının uygulamaya konulmasını önerdi.

Rusya Federasyonu (RF) Spor Bakanı Mihail Degtyaryov’a hitaben kaleme alınan resmi başvuru mektubuna göre girişimin yazarları, parti lideri ve Duma fraksiyonu başkanı Sergey Mironov ile Gosduma Sivil Toplumun Geliştirilmesi, Kamu ve Dini Kuruluşlar Komitesi Başkanı Yana Lantratova oldu.
Mektupta, “18 ila 35 yaş arasındaki Rusya Federasyonu vatandaşları için her yıl 10 bin ruble tutarında ‘Sağlıklı Nesil’ kartının uygulamaya konulması imkânının değerlendirilmesini rica ediyorum” denildi.
Bu paranın, fitness merkezleri, yüzme havuzları, spor bölümleri ve akredite edilmiş diğer spor altyapısı tesislerinde üyelik ücretlerinin ödenmesinde, ayrıca onaylanacak liste kapsamındaki koruyucu muayeneler, laboratuvar teşhisi ve koruyucu nitelikteki diğer tıbbi hizmetlerin ödenmesinde kullanılabileceği belirtildi.
Pilot uygulama önerisi
Mironov, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada kartın alınabilmesi için dispanser taramasından veya koruyucu sağlık kontrolünden geçilmesi gerekeceğini, bunun olmaması halinde tutarın daha düşük olacağını ya da kartın hiç aktive edilmeyeceğini söyledi.
Parti lideri Mironov, “5 ila 10 bölgede pilot projeyle başlamayı öneriyoruz. Bir yıl sonra ilk sonuçlar değerlendirilebilir: kaç kişinin spor yaptığı, hangi branşlara katıldığı, parayı neye harcadığı, sağlık durumunun nasıl değiştiği görülebilir. Sonuçlar alındıktan sonra programın tüm ülkeye yayılması gerekiyor” dedi.
Mironov, Adil Rusya’nın gençlerin sağlıklarına bakışını değiştirmelerine yardımcı olmayı önerdiğini vurgulayarak, 18-35 yaş aralığında bağımsız yaşamın başladığını, üniversite eğitimi, masa başı iş, fast food ve yanlış beslenmenin bu dönemde öne çıktığını, “Sağlıklı Nesil” projesinin ise birçok sorunla başa çıkılmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Lantratova, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Gençlerin yaşam tarzlarında değişime doğru adım atmalarına yardımcı olmak istiyoruz. ‘Sağlıklı Nesil’ kartı, Zorunlu Sağlık Sigortası (OMS) kapsamındaki ücretsiz sağlık hizmetlerinin yerini almayacak. Ek bir teşvik sağlayacak. Spor salonu ya da havuz için ücretsiz üyelik, artık ‘pazartesiye bırakmadan’ başlamak için başlı başına bir gerekçe” dedi.






