GAZETEM RUSYA | YEREL

Moskova’da ulaşım tarifeleri 2 Ocak’tan itibaren değişti

Yayın: · YEREL
Moskova’da ulaşım tarifeleri 2 Ocak’tan itibaren değişti
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Yeni yılın ilk günleriyle birlikte Moskova’da şehir içi toplu ulaşımda yeni tarifeler yürürlüğe girdi. Elektrik, yakıt ve enflasyon kaynaklı maliyet artışları doğrultusunda yapılan düzenlemelerle birlikte, ödeme yöntemlerine göre farklı ücretlendirmeler uygulanmaya başlandı.

Moskova’da şehir içi toplu ulaşım ücretleri bugünden itibaren değişti. Fiyatlar, elektrik enerjisi, yakıt ve enflasyon maliyetlerindeki artışın telafi edilmesi amacıyla güncellendi.

Reklam

Moskova Belediyesi Ulaşım Dairesi Basın Servisi, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, başkentte şehir içi toplu ulaşım ücretlerinin 2 Ocak 2026 tarihinden itibaren değiştirildiğini bildirdi. Açıklamada, fiyatların elektrik enerjisi, yakıt ve enflasyon maliyetlerindeki artışı telafi etmek amacıyla güncellendiği, buna karşın 2011 yılından bu yana yapılan endekslemelerin enflasyonun altında kaldığı belirtildi.

Beşinci yıl üst üste biyometri, ulaşım ücreti ödemede en avantajlı yöntem olmayı sürdürüyor. Buna göre tek biniş ücreti 71 ruble olarak belirlendi. Bu tutar, banka kartıyla yapılan ödemeye kıyasla 12 ruble daha ucuz oldu. “Ediniy” biletleri kapsamında 30, 90 ve 365 günlük biletlerde tek biniş ücretleri ortalama 3,5 ruble arttı. Abonman seyahat kartları, Rusya’daki büyük şehirler arasında en uygun fiyatlı seçenekler olmayı sürdürüyor. Yolcular, “Troika” kartını “Moskova Metrosu” veya “Moskova Ulaşımı” mobil uygulamalarının kişisel hesabına bağlamaları halinde, metro, Moskova Merkez Çemberi (MÇK) ve Moskova Merkez Çapları (MÇD) arasında ücretsiz aktarmalardan, ayrıca yer üstü toplu taşıma hatlarında hatlar arası ücretsiz aktarmalardan yararlanmaya devam edebiliyor.

Ücretsiz aktarmaların geçerli olduğu seyahat biletlerinin oranı, tarife menüsündeki tüm biletlerin yüzde 80’ini oluşturuyor. Bu kapsama, sınırsız “Ediniy” biletleri, “Troika” kartındaki “Cüzdan” bileti ile TAT “Otobüs-Tramvay” bileti dahil bulunuyor. 2025 yılından itibaren, “Banliyö” bölgesi için 30, 90 ve 365 günlük “Ediniy” biletleri ile öğrenciler için “Banliyö” bölgesinde 30 ve 90 günlük “Ediniy” biletlerini satın alan yolcular, Moskova ile Moskova Bölgesi arasında hizmet veren “Moskova–Bölge” projesi kapsamındaki bitişik başkent otobüs hatlarında da ulaşım ücretini bu biletlerle ödeyebiliyor. Öğrenciler için bu biletlerin fiyatları 2 Ocak 2026 tarihinden itibaren değişmedi.

Ayrıca, başkent ile Moskova Bölgesi’ni birbirine bağlayan “Moskova–Bölge” projesi kapsamındaki bitişik başkent otobüs hatlarında ulaşım tarifeleri de endekslendi. Değişiklikler hem sabit ücretli hatları hem de bölgesel tarifelendirme uygulanan hatları kapsadı. Ortalama endeksleme oranı sabit ücretli hatlarda yüzde 14,3, bölgesel tarifelendirme uygulanan hatlarda ise yüzde 14,9 oldu. Buna karşın yolcular için mevcut tüm indirimler ve düzenli yolculuklarda önemli tasarruf sağlayan seyahat kartları geçerliliğini koruyor.

Reklam

İlginizi Çekebilir