Rusya’da taksi sektörünü yakından ilgilendiren yeni düzenleme, serbest çalışan taksicilere belirli koşullar altında yerelleştirilmemiş araç kullanma imkânı tanırken, uygulamanın kapsamı ve süresi de netleşti.
Devlet Duması, genel kurul toplantısında, yerelleştirme düzeyi şartlarını karşılamayan taksiler için kota öngören yasayı üçüncü okumada kabul etti. Duma veri tabanında yer alan bilgilere göre, serbest çalışan taksicilerin yüzde 25 oranında yerelleştirilmemiş araç kullanmasına izin verilecek.

Yasa tasarısı, taksi sektöründe faaliyet gösteren serbest çalışanlar ile bireysel girişimcilerin 2033 yılına kadar yerelleştirilmemiş araçları kullanmaya devam edebilmesini öngörüyor. Bu araçların oranı, ilgili bölgede kayıtlı toplam taşıt sayısının yüzde 25’ini aşamayacak. Ayrıca aracın, üçüncü kişilerin kullanımına verilmeden, sahibinin mülkiyetinde en az altı ay bulunması şartı aranacak. Serbest çalışan taksiciler, kayıtlı oldukları bölgenin yanı sıra fiilen çalıştıkları bölgede de faaliyet izni alabilecek.
Mayıs ayında kabul edilen taksi yerelleştirme yasasına ilişkin değişiklikler, Ekim ayında milletvekilleri Anatoliy Vybornıy, Anton Getta, Ahmed Dogaev (tamamı Birleşik Rusya partisinden) ile Senatör Konstantin Basyuk tarafından sunuldu. Yasa tasarısı ilk okumadan 20 Kasım’da, ikinci okumadan ise 16 Aralık’ta geçti. Romir tarafından taksiciler arasında yapılan bir ankete göre, katılımcıların yalnızca yüzde 5’i aracı yasa gerekliliklerine uygun şekilde değiştirmeyi planlarken, yüzde 42’si mevcut araçla çalışmayı sürdüreceğini, yüzde 24’ü ise filo aracını kullanmayı düşündüğünü belirtti.






