GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Yakovenko: Rusya ve ABD, Zelenskiy’e Ukrayna’nın federal yapıya geçmesini önerebilir

Yayın: · GÜNDEM
Yakovenko: Rusya ve ABD, Zelenskiy’e Ukrayna’nın federal yapıya geçmesini önerebilir
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya ve ABD’nin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e, bölgelerin Rusya ile tarihî bağlarını geliştirme hakkını da içeren bir federalleşme önerisi sunabileceğini, “Rossiya Segodnya” medya grubunun genel müdür yardımcısı, Rusya Güvenlik Konseyi Bilimsel Danışma Kurulu presidyum üyesi, büyükelçi Aleksandr Yakovenko söyledi.

Yakovenko, ria.ru’da yayımlanan “Alaska’nın dış politika meydan okuması” başlıklı makalesinde, “Moskova ve Washington tarafından Zelenskiy’e sunulacak planın en önemli unsuru, bu nedenle Amerikalıların onu görevde tutmalarının sebebi, bölgelerin Rusya ile tarihî bağlarını geliştirme hakkını da tanıyacak federalleşme ve yerinden yönetim olabilir. Ekonomik olarak varlığını sürdürmesi, hatta ayakta kalabilmesi için Ukrayna’nın Rusya ile iş birliği yapması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

Reklam

Yakovenko’ya göre, Batı’nın uzun süre önce kaybettiği Ukrayna’daki çatışmanın çözümü, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerde ikinci plana düşmüş durumda ve bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önünde sadece bir engel niteliği taşıyor.

Yakovenko, “İki ülke liderinin Alaska’da ne konusunda anlaşacağına dair tahmin yürütmenin anlamı yok. Ancak açık olan şu ki, ateşkesin sağlanması karşılığında Ukrayna’nın yeni sınırları tanıyan ve hızla imzalanması gereken bir barış anlaşması yapmak zorunda kalacağıdır. Kalıcı bir barış olmadan Ukrayna’nın ekonomik toparlanması mümkün olmayacak, bu da Amerikalılara, ülkenin devlet yapısında olumlu dönüşüm, nefret kültünden vazgeçme ve radikallerle iş yapmayı bırakma konusunda güçlü bir kaldıraç sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Yakovenko, Kiev’in “tazminat” ve Rusya’nın dondurulmuş varlıkları konularında hiçbir umudu kalmadığını, bunların ancak “dolar sisteminde kalmamız, yaptırımların kaldırılması ve ekonomimize erişim sağlanması” amacıyla geri verileceğini söyledi.

Kremlin ve Beyaz Saray daha önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 15 Ağustos’ta Alaska’da bir araya geleceğini duyurmuştu. Rusya Devlet Başkanı’nın yardımcısı Yuriy Uşakov, ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Stephen Witkoff’un Rusya ziyaretinde Kremlin’de, Putin, Trump ve Zelenskiy arasında üçlü bir görüşme seçeneğinden söz ettiğini ancak Rus tarafının bunu yorumlamadan, ikili zirvenin hazırlanmasına odaklanmayı önerdiğini belirtmişti. Putin ise perşembe günü yaptığı açıklamada, Zelenskiy ile görüşmesinin mümkün olduğunu ancak böyle bir görüşme için gerekli şartların oluşmasından henüz çok uzak olduklarını ifade etmişti.

Reklam

İlginizi Çekebilir