Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg’daki temasları, Avrasya Ekonomik Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu gündemlerinin yanı sıra yıl sonu diplomasisinin ana başlıklarını oluşturacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazar ve pazartesi günleri St. Petersburg’da çalışma yürütecek. Kentte, Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi’nin olağan toplantısı ile geleneksel hale gelen gayriresmî yıl sonu BDT liderleri buluşması düzenlenecek.

AEB alanı
Devlet başkanının kuzey başkentteki çalışma programı, 21 Aralık’ta Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısına katılımla başlayacak.
Toplantı katılımcılarının, Avrasya Ekonomik Birliği’nin (AEB) faaliyetlerine ilişkin güncel konuları ele alması, entegrasyon süreçlerinin daha da derinleştirilmesi ve Birliğin ortak pazarının geliştirilmesine yönelik yol haritasını belirlemesi, ayrıca bir dizi önemli belge ve kararı onaylaması planlanıyor. Bu kapsamda, Avrasya Ekonomik Birliği ile Endonezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması bekleniyor.
Rusya Devlet Başkanı, Avrasya Ekonomik Birliği’nin (AEB) gelişiminin birlik üyelerinin tamamına tartışmasız getiriler sağladığını, birliğin kapılarının da her zaman yeni katılımcılara açık olduğunu vurgulamıştı.
Putin, AEB’nin faaliyetlerinin ticaret ve yatırım değişimlerinin genişlemesine, iş bağlantılarının artmasına, iş birliği bağlarının derinleşmesine katkı sunduğunu, entegrasyon etkileşiminin birlik üyelerinin her birine somut fayda sağladığını ve hem “beşli” ülkelerin ekonomilerinin hem de Avrasya bölgesinin genelinde istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi desteklediğini, bunun da üye ülkelerin vatandaşlarının yaşam kalitesi ve refahının artmasına yol açtığını ifade etmişti.
Putin, Rusya’nın AEB’deki ortaklarıyla karşılıklı faydaya dayalı çok yönlü iş birliğine büyük değer verdiğini ve birliğin kapsamlı biçimde güçlendirilmesine yönelik ortak çalışmaların aktif hale getirilmesine samimiyetle ilgi duyduğunu da dile getirmişti.
Liderlerin gayriresmî buluşması
Pazartesi günü, 22 Aralık’ta St. Petersburg’da, Rusya Devlet Başkanı’nın girişimiyle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin liderlerinin geleneksel yıllık gayriresmî buluşması gerçekleştirilecek. Ayrıca Putin, bazı ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler de yapacak.
Bu yıl ekim ayında Duşanbe’de düzenlenen BDT liderleri zirvesinde Rusya Devlet Başkanı, mevkidaşlarına, ABD temsilcileriyle Alaska’nın Anchorage kentinde Ukrayna’daki durumun çözümüne ilişkin yürütülen çalışmaların sonuçları hakkında onları “dar bir çevrede” ayrıntılı şekilde bilgilendirmeyi planladığını söylemişti.
Putin ayrıca, BDT ülkelerinin liderleri için “her bir cumhuriyetle bağlantılı” zengin bir kültürel program da vadetmişti. St. Petersburg’da, Sovyetler Birliği döneminden bu yana eski SSCB halkları için kültürel ve tarihî değer taşıyan pek çok unsurun korunduğunu belirten Putin, bunların gayriresmî zirvenin konukları açısından ilgi çekici olacağını ifade etmişti.
Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov’un daha önce belirttiği üzere Putin, geleneksel yıllık gayriresmî liderler buluşmaları sırasında BDT’den meslektaşlarına St. Petersburg ve çevresindeki ilgi çekici yerleri göstermeye özen gösteriyor.
Geçen yılki gayriresmî zirve, Leningrad bölgesindeki “Igora” kayak turizmi kompleksinde düzenlenmiş, bir önceki yıl ise Topluluk ülkelerinin liderleri St. Petersburg çevresindeki çeşitli saray ve park komplekslerini ziyaret etmişti.






