Orta Doğu’daki gerginliğin sürmesi, bölge ülkelerindeki Rus diplomatik kurumları için güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısını beraberinde getirdi. Türkiye’deki Rusya Büyükelçiliği, mevcut gelişmeler nedeniyle diplomatik misyonların korunmasına yönelik tedbirlerin güçlendirilmesi gerektiğini açıkladı.
Türkiye’deki Rusya Büyükelçiliği, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki durumun bölge ülkelerindeki Rus diplomatik kurumlarının güvenlik önlemlerinin artırılmasını gerekli kıldığını bildirdi.

Rus diplomatik temsilciliği, RIA Novosti’nin Orta Doğu’daki durum çerçevesinde güvenlik önlemlerine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, “Yakın ve Orta Doğu’daki durum son derece gerginliğini koruyor. Gazze, Lübnan ve Basra Körfezi’nde olduğu gibi, zaman zaman durum keskin şekilde kötüleşiyor.” dedi.
Bölgede tansiyon yükseldi
ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran topraklarındaki hedeflere, Tahran dahil olmak üzere, saldırılar düzenlemeye başladı; sivil ölümler ve yıkım yaşandı. İran ise İsrail topraklarına ve Orta Doğu bölgesindeki ABD askeri hedeflerine karşılık saldırıları gerçekleştirdi.
Cumartesi günü İran ile ABD, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece Tahran ile iki haftalık ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamasının ardından İslamabad’da görüşmelere başladı. Pazar sabahı ABD heyetinin başkanı, Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile ABD’nin uzun süren görüşmelerde anlaşmaya varamadığını ve ABD heyetinin anlaşma olmadan ülkeye döneceğini bildirdi. Daha sonra Trump, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na girmeye ve boğazdan çıkmaya çalışan tüm gemilere abluka uygulayacağını söyledi. Trump ayrıca ABD Donanmasına, boğazdan geçiş için İran’a ödeme yapan tüm gemileri izleme ve durdurma talimatı verdi.






