Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu” raporunda ekim ayında enflasyon oranlarının yüzde 1,11 oranlarında büyüdüğü,yıllık enflasyon oranlarının yüzde 8,13’e ulaştığı ifade edildi.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre eylül ayında aylık enflasyon artışı yüzde 0,60 olarak kaydedilirken, ekim ayında büyümenin yüzde 1,11’e çıktığı ifade edilen bakanlık raporunda, Ocak-Ekim 2021 döneminde tüketici fiyatlarının yüzde 6,49 arttığı vurgulandı.

Ekim ayında enflasyonu artıran faktörün gıda ürünlerinin fiyatı olduğuna işaret edilen raporda, meyve ve sebze fiyatlarındaki artış yüzde 8,65 olurken, yıllık fiyat artışı yüzde 25,6’ya ulaştı.
Ekim ayında gıda dışı ürünlerin fiyatı yüzde 0,78 yükselirken, bu kategorideki yıllık fiyat artışı yüzde 8,17 olarak kaydedildi.
İnşaat malzemelerinin fiyatları geçen yıla göre yüzde 25,8 oranlarında artarken, ekim ayında ise yüzde 0,72 düşüş gösterdi.
Rosstat‘a göre, 26 Ekim-1 Kasım haftası için haftalık enflasyon yüzde 0,21 olurken, karabuğday (greçka) fiyatlarında artış yüzde 1,3, pirinç ve sosiste yüzde 0,8, bisküvilerde yüzde 0,7, tereyağında yüzde 0,6, un, ekmek ve makarnada fiyat artışı yüzde 0,5, sığır etinde yüzde 0,4 olarak gözlemlendi.
Ülkede tavuk yumurtası fiyatlarında ortalama yüzde 1,8 fiyat artışı görülürken, şeker fiyatları ise yüzde 0,9 oranlarında yükseldi.
Salatalık fiyatında artış yüzde 9,7, domateste yüzde 5,3, patateste ise yüzde 1,4 olurken, meyve ve sebze fiyatları ekim ayında ortalama yüzde 1,7 artış gösterdi.
Türkiye‘de enflasyon yüzde 20’ye yaklaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Buna göre ülkede ekim ayında enflasyon oranları yüzde 2,29 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 19,89’a yükseldi.
Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 2,39, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,24 artış gösterirken, yurt içi üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 46,31 oldu.






