GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Rospotrebnadzor, Türkiye’den üzüm ve nar ithalatını askıya aldı

Yayın: · GÜNDEM
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor), Türkiye ve İran’dan biber, nar ve üzüm ithalatını durdurduğunu açıkladı.

Servis tarafından yapılan açıklamada, meyve ve sebzelerde sağlığa zararlı maddeler bulunması nedeniyle 60 bin ton Türk üzümü ve 10 bin ton narın Rusya’ya girmesine izin verilmediği belirtilirken, ekim ayından bu yana Çin’den dört çeşit gıda ürününün ithalatının da yasaklandığı vurgulandı.

Reklam

İran’dan biber ithalatını da durduran Rospotrebnadzor, Ekim-Aralık aylarında, Türkiye ve İran’dan 33 üreticiye ait ithal sebze ve meyve sevkiyatlarında 12 farklı pestisit ve zirai kimyasal madde tespit edilen altı tür tarım ürünü tespit edildiğini, bu ürünlerin çoğunda zararlı kimyasal maddelerin konsantrasyonunun normalde iki kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Moskova’daki perakende zincirlerine talimat gönderen Rospotrebnadzor, Türkiye, Mısır, İran ve Çin’den ithal edilen bazı ürünlerin tüketicilere satışını durdurma emri verirken, Türkiye’den 17 Kasım itibariyle Rusya’ya tüm biber ve nar ithalatını, 10 Aralık’tan itibaren ise üzüm ithalatını askıya aldı.

İran’dan biber tedarikinin ise 2 Aralık itibariyle askıya alındığını duyuran servis, 27 Ekim-7 Aralık tarihleri ​​arasında Türkiye ve İran’dan 33 üreticinin mandalina, limon, üzüm, nar ve biberlerinde klorpirifos ve asetamiprid gibi pestisitler bulunduğu konusunda uyardı.

Bununla birlikte Mısır’dan kuru nane ithalatı da kısıtlanırken, Çin’deki bazı fabrikalarda üretilen çikolatalı yumurta, mısır eriştesi ve cips ithalatı da yasakladı.

Reklam

İlginizi Çekebilir