GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Putin ve Trump arasında kritik telefon görüşmesi

Yayın: · GÜNDEM
Putin ve Trump arasında kritik telefon görüşmesi
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinde Ukrayna’daki çatışma, Zafer Günü dolayısıyla ateşkes olasılığı, İran dosyası ve ekonomi alanındaki projeler ele alındı.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Vladimir Putin’in Donald Trump’a telefonda Zafer Günü dolayısıyla ateşkes ilan etmeye hazır olduğunu bildirdiğini açıkladı.

Reklam

Kremlin temsilcisi, “Trump, bayramın İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizm’e karşı ortak zaferimizi simgelediğini belirterek bu girişimi aktif biçimde destekledi.” dedi.

Geçen yıl Zafer’in 80. yıl dönümü dolayısıyla Putin, 8 Mayıs saat 00.00’dan 11 Mayıs saat 00.00’a kadar ateşkes ilan etmişti. Kiev ise bu üç gün içinde Rusya sınırına yönelik beş başarısız saldırı girişiminde bulunmuştu.

Uşakov, liderlerin Avrupalılar tarafından kışkırtılan Vladimir Zelenskiy’nin çatışmayı uzatmaya çalıştığı konusunda mutabık kaldığını ekledi.

Kremlin Dış Politika Danışmanı, “(Putin) Kiev’in Rusya topraklarındaki tamamen sivil hedeflere saldırarak açıkça terörist yöntemlere başvurduğunu doğrudan söyledi.” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı ayrıca Trump’a, Rus birliklerinin inisiyatifi elinde tuttuğunu ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin mevzilerini gerilettiğini anlattı. Putin, özel askeri operasyonun hedeflerine her durumda ulaşılacağını vurguladı.

Uşakov, Beyaz Saray’ın Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirecek anlaşmanın artık yakın olduğuna inandığını da ekledi.

Görüşmenin diğer ayrıntıları

Görüşme Moskova’nın girişimiyle yapıldı ve bir buçuk saatten fazla sürdü.

Rusya Devlet Başkanı, Trump’a yönelik suikast girişimini kararlılıkla kınadı ve kendisine destek verdiğini ifade etti.

Putin, ABD liderinin İran’a ilişkin ateşkes rejimini uzatma kararını doğru bulduğunu söyledi.

Putin, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkların çözümüne yönelik seçenekler önerdi.

Moskova, ABD’nin İslam Cumhuriyeti’ne karşı kara operasyonu seçeneğini tehlikeli görüyor.

Rusya, İran, Basra Körfezi ülkeleri, İsrail ve ABD ile aktif temaslarını sürdürecek.

Putin, Melania Trump’a doğum günü tebriklerini iletti ve onun çocuklu Rus ve Ukraynalı ailelerin yeniden bir araya getirilmesine yönelik çalışmalarına dikkat çekti.

Liderler ayrıca ekonomi ve enerji alanındaki karşılıklı yarar sağlayan projelerin perspektiflerini görüştü.

Telefon görüşmesinin sonunda liderler sıcak bir şekilde vedalaştı.

Reklam

İlginizi Çekebilir