Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’ya ABD’nin Ukrayna ile ilgili plan taslağının iletildiğini ve bu taslağın büyük ölçüde Anchorage ruhuna uygun olduğunu açıkladı.
Peskov, gazetecilerin ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik planı üzerinde Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev’in çalışıp çalışmadığı yönündeki sorusunu yanıtladı. Sözcü, “Bu plan somut biçimde hazırlanmadı, tartışılmadı. Gerçekten de bu, Amerikan tarafının bir taslağı. Bize iletilen bu taslak, Anchorage’da varılan anlayışlar temelinde oluşturulmuştu. Dolayısıyla büyük ölçüde Anchorage ruhuna uygun” dedi.

Kremlin: Güncellenmiş plan Moskova’ya ulaşmadı
Peskov ayrıca, Moskova’ya 19 maddeden oluşan güncellenmiş bir Ukrayna planının ulaşmadığını belirtti. Gazetecilerin söz konusu plana dair sorusu üzerine “Hayır. Ne hakkında konuşulduğunu bilmiyoruz” ifadesini kullandı.
Peskov ayrıca, Rusya’nın eline geçen ABD’nin Ukrayna planı metninin zaman içinde değiştiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü, “Daha önce gayriresmî olarak elimize ulaşan plan metninin şu anda değişikliğe uğradığını anlıyoruz” dedi.
Kremlin Sözcüsü, ABD ile Trump’ın barış planı konusunda temasların başlamasının ileride mümkün olabileceğini de dile getirdi. Peskov, “Muhtemelen bir noktada bizim Amerikalılarla (barış planı konusunda) temaslarımızın başlayacağı ve resmi olarak bazı bilgileri alacağımız zaman gelecek” dedi.
ABD yönetiminin daha önce Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik bir plan üzerinde çalıştığını duyurduğu, ancak çalışmaların sürdüğü gerekçesiyle ayrıntı paylaşmadığı hatırlatıldı. Kremlin ise Rusya’nın görüşmelere açık olduğunu ve Anchorage müzakereleri platformunda kalmayı sürdürdüğünü vurguladı.
Putin: ABD planı barış için temel olabilir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Kasım’da yaptığı Güvenlik Konseyi toplantısında, ABD planının nihai bir barış anlaşmasının temelini oluşturabileceğini söylemiş, ancak metnin Rusya’yla henüz somut biçimde görüşülmediğini belirtmişti. Putin, bunun ABD yönetiminin Kiev’in onayını almakta zorlanmasından kaynaklanabileceğini ifade ederek, Ukrayna ve Avrupa’daki müttefiklerinin “savaş alanında Rusya’ya stratejik yenilgi” hayaliyle yaşadıklarını söylemişti. Putin, bu tutumun “saha gerçeklerine ilişkin objektif bilgi eksikliğinden” kaynaklandığını vurgulamıştı.
Zelenskiy’nin Washington ziyareti belirsizliğini koruyor
Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin önümüzdeki hafta Washington’a giderek ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna planını görüşebileceği bildirilmiş, ancak ziyaretin Cenevre’deki müzakerelerin sonucuna bağlı olacağı ve kesin bir takvim belirlenmediği belirtilmişti.






