GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Merkez Bankası, iç piyasalardan 23,1 milyar ruble değerinde döviz aldı

Yayın: · GÜNDEM
Merkez Bankası, iç piyasalardan 23,1 milyar ruble değerinde döviz aldı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 8 Aralık 2021 tarihinde iç piyasalardan 23,1 milyar ruble tutarında döviz alımı gerçekleştirildiği belirtildi.

Daha önce Merkez Bankası’nın 7 Aralık’ta ödemelerle satın aldığı para biriminin hacmi 25,9 milyar ruble olarak gerçekleşirken, banka tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bütçe kuralına göre 15 Ocak’tan itibaren iç piyasalardan alınan döviz miktarının  hacminin 2,6 trilyon rubleyi geçtiği, banka tarafından gerçekleştirilen benzer hamlelerin küresel petrol piyasasındaki önemli değişiklikler karşısında finansal piyasalardaki oynaklığı azaltmak için uygulandı ifade edildi.

Reklam

Yakın zamanda Rusya Maliye Bakanlığı, 7 Aralık 2021’den 13 Ocak 2022’ye kadar döviz ve altın alımı için bütçeden 502 milyar ruble ayrıldığını açıklarken, bu alımlar için günde 22,8 milyar ruble tahsis edileceğini duyurmuştu.

Maliye Bakanlığı, piyasalardaki mevcut petrol fiyatlarının hedeflenen taban petrol fiyatlarından fazla olması nedeniyle elde edilecek ek petrol ve gaz gelirlerinin 396,8 milyar ruble olarak tahmin edildiğini vurguladığı açıklamasında, kasım ayında daha önce belirlenen taban fiyatlardan daha yüksek olan petrol ve gaz ihracatlarından bütçenin elde ettiği gelirin 105,2 milyar ruble olduğunu da ekledi.

Yakın zamanda Rusya Merkez Bankası, 1 Aralık 2021 itibariyle Rusya Federasyonu’nun uluslararası rezervlerinin yüzde 0,28 düşerek 622,501 milyar dolara gerilediğini açıklamıştı.

Kasım ayının başından bu yana Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 1,736 milyar dolar düştüğü gözlemlenirken, raporlama ayında ülkenin döviz rezervleri yüzde 0,33 azalarak 489,762 milyar dolara, altın rezervleri ise yüzde 0, 09 azalarak 132,739 milyar dolara düştü.

Türkiye’nin uluslararası rezervleri

26 Kasım’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 123,9 milyar dolar olmuştu.

Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 2 artarak 76,4 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 3 yükselerek 39,7 milyar dolar oldu.

Reklam

İlginizi Çekebilir