Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne ilişkin tartışmaların karşılıklı suçlamalarla değil, somut barış adımlarıyla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı ve Rusya Devlet Başkanı’nın yabancı ülkelerle yatırım ve ekonomik işbirliği özel temsilcisi Kirill Dmitriyev, Ukrayna ve Avrupa’nın birbirini suçlamak yerine Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik Trump’ın barış planını tamamen desteklemesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Volodimir Zelenskiy, Avrupa’nın Prioritized Ukraine Requirements List (Öncelikli Ukrayna İhtiyaçları Listesi – PURL) girişimi kapsamında ödemesi gereken dilimin yapılmaması nedeniyle Patriot hava savunma sistemi füzelerinin Ukrayna’ya zamanında teslim edilmediğinden şikâyet etmişti. Bu girişim, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkelerinin katkılarıyla silahların hızlı şekilde tedarik edilmesini öngörüyor.
Dmitriyev, bu haberi yorumlarken X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, “Ukrayna ve Avrupa’nın birbirini suçlamak yerine Trump’ın barış planını tamamen desteklemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ABD yönetimi daha önce Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik bir plan üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Kremlin, Rusya’nın müzakerelere açık olmayı sürdürdüğünü ve Anchorage’daki görüşmeler platformunda kalmaya devam ettiğini bildirmişti. ABC televizyon kanalı, müzakerelere yakın bir Ukraynalı yetkiliye dayandırdığı haberinde, Kiev’in müzakere heyetinin, 20 maddeden oluşan Amerikan çözüm önerisine ilişkin kendi düzeltmelerini ABD’ye ilettiğini, madde sayısını değiştirmeden yalnızca bazı maddeleri yeniden düzenlediğini, bu kapsamda topraklar ve Zaporijya Nükleer Santrali’ne ilişkin konuların ele alındığını aktarmıştı. Zelenskiy de daha sonra Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik plan önerilerinin 20 maddeden oluştuğunu doğrulamıştı.






