Moskova Bölgesi’nde yeni konut projelerinde yaşanan sert değişim, hem arz hem fiyat tarafında dengeleri altüst etti. İçi tamamlanmış dairelerin sayısı hızla azalırken, metrekare fiyatlarında dikkat çeken artışlar kaydedildi.
Moskova Bölgesi’nde yeni konut projelerinde içi tamamlanmış daire arzı bir yılda yüzde 40 azalarak 32,8 bin lote geriledi.

“Metrium” şirketinin Genel Müdürü Ruslan Sırtsov Rus resmi haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, Moskova ve Moskova Bölgesi birincil konut piyasasında (apartman daireleri hariç) anahtar teslim ve kaba inşaatı tamamlanmış daire arzının şu anda 32,8 bin lot seviyesinde olduğunu, bunun geçen yılın göstergesine kıyasla yüzde 40,4 daha düşük olduğunu belirtti. Sırtsov, içi tamamlanmamış daire sayısının ise sadece yüzde 4 azalarak 54,8 bine gerilediğini ifade etti.
Bunun sonucunda, başkent ve çevresindeki yeni konut projelerinde içi tamamlanmamış lotların payı neredeyse üçte ikiye ulaştı. Oysa bir yıl önce bu oran yarıdan biraz fazlaydı.
Sırtsov, müteahhitlerin inşaat malzemelerindeki fiyat artışı ve bu seçeneğin projelerin kârlılığı üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle iç dekorasyon seçeneğini daha seyrek sunmaya başladığını açıkladı. Ayrıca talep faktörünün de etkili olduğunu kaydeden Sırtsov, birçok borçlunun yüksek kredi maliyetleri nedeniyle mali yükü azaltmak amacıyla içi tamamlanmamış konut satın almak zorunda kaldığını söyledi.
“Best-Novostroy” şirketinin Danışmanlık ve Yatırım Departmanı Başkanı Andrey Stryapuhin, Moskova Bölgesi’nde kaba inşaatı tamamlanmış (white box) dairelerin ortalama metrekare fiyatının bir yılda yüzde 35 artarak 478,6 bin rubleye yükseldiğini, anahtar teslim dairelerde ise fiyatların yüzde 65 artarak 442,5 bin rubleye çıktığını belirtti.
“Plus” Grubu’nun Yeni Konutlar Strateji ve Satış Direktörü Aleksey Çapik, yüksek politika faizinin alıcıların odağını metrekare başına temel fiyata, müteahhitlerin ise nihai satış bedelini kontrol altında tutmaya imkân veren asgari donanımlı daha esnek formatlara kaydırdığını ifade etti. Çapik, teslim sürecinde yaşanan anlaşmazlıkların artmasının da geliştiriciler açısından riskleri artıran ek bir unsur olduğunu belirterek, temel anahtar teslim iç dekorasyonun proje maliyetini yüzde 10-20 artırabildiğini aktardı.
“Cian” şirketinin Baş Analisti Aleksey Popov da yeni konut projelerinde iç işler için personel eksikliği, pahalı proje finansmanı nedeniyle teslim sürelerinin öngörülebilirliğinin azalması ve alıcılar için giriş eşiğinin yükselmesi gibi sorunların bulunduğunu sözlerine ekledi.






