Rusya’da bölgesel alışveriş merkezlerinde 2026 ilkbaharı itibarıyla ziyaretçi trafiğinde geçen yılın aynı dönemine göre düşüş beklenirken, uzmanlar bu eğilimde tasarruf eğilimi ile çevrim içi alışverişin etkisinin öne çıktığını belirtiyor.
ATER uzmanı Pavel Lülin, insanların tasarrufa yöneldiğini ve birçok ürünü çevrim içi satın almanın daha kolay hale geldiğini belirtti.

Bölgesel alışveriş merkezleri, 2026 ilkbaharı sonunda ziyaretçi trafiğinde 2025’in aynı dönemine kıyasla yüzde 3-5 kayıp yaşayabilir. Lülin, TASS’a yaptığı açıklamada, “Bu ilkbaharın sonucunu şu an için temkinli şekilde olumsuz değerlendiriyorum. Bölgelerde yaklaşık eksi yüzde 3-5, Moskova’da ise yaklaşık artı yüzde 1 var.” dedi.
Lülin, çevrim içinin gıda dışı kategorilerde alışveriş merkezlerinin doğrudan rakibi haline geldiğini, bu nedenle çevrim içi satın alınması daha kolay olan moda, elektronik ve ev ürünleri segmentlerinin alışveriş merkezlerinde gerilediğini söyledi.
Lülin, “Bunun sonucu olarak giyim ve ayakkabı mağazaları kapanıyor, bu mağazaların payı azalıyor ve bu alanların yerini yeme içme, fitness ve eğlence alıyor. Yani trafik sadece insanların tasarruf etmesi nedeniyle düşmüyor, aynı zamanda alışveriş yapmak için AVM’lere gitme gerekçesi de zayıflamış durumda.” ifadelerini kullandı.






