GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’nın buğday ihracatı 48 milyon tona çıktı

Yayın: · EKONOMİ
Rusya’nın buğday ihracatı 48 milyon tona çıktı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya, 2025/26 tarım yılında buğday ihracatını artırarak 48 milyon tona çıkardı. “Rusagrotrans” Analitik Merkezi verilerine göre, ülkenin ihracatı geçen tarım yılına kıyasla yüzde 13,7 yükseldi.

Rusya, ön verilere göre, 2025/26 tarım yılında 48 milyon ton buğday ihraç etti. 2024/25 tarım yılında bu rakam 42,2 milyon ton olmuştu. Artış yüzde 13,7 olarak gerçekleşti. Bu bilgi, “İnterfaks”a “Rusagrotrans” Analitik Merkezi tarafından verildi.

Reklam

Merkezden yapılan açıklamada, “Rusya, geçen sezonda dünya piyasasında diğer tedarikçi ülkelerden, özellikle Rusya için kilit öneme sahip Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Afrika’nın diğer bölgelerinde keskin biçimde artan rekabete rağmen, ilk beş ithalatçı ülkenin tamamına buğday sevkiyatını artırdı.” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre, Mısır’a 9,7 milyon ton buğday sevk edildi. Bu rakam 2024/25 tarım yılında 8,8 milyon ton olmuştu. Türkiye’ye sevkiyat 7,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Önceki tarım yılında bu miktar 3,2 milyon tondu. Sudan’a 2,3 milyon ton, Suudi Arabistan’a 2 milyon ton, Kenya’ya ise 1,9 milyon ton buğday gönderildi. Bu ülkelerde önceki tarım yılındaki rakamlar sırasıyla 0,98 milyon ton, 1,5 milyon ton ve 1,5 milyon tondu.

Merkez ayrıca, 1-7 Temmuz döneminde temmuz teslimli Rus buğdayının ihracat fiyatının (yüzde 12,5 protein) önceki haftaya göre ton başına 1 dolar düştüğünü bildirdi. Aynı dönemde Amerikan buğdayı 16 dolar, Fransız buğdayı 1 dolar pahalandı. Ukrayna buğdayı (yüzde 11,5 protein) ton başına 3 dolar, Arjantin buğdayı ise 5 dolar ucuzladı.

Merkezden yapılan açıklamada, “Buğday borsa piyasası geçen hafta, önceki düşüşün ardından ABD ve Kanada’da buğday ekim alanlarına ilişkin tahminlerin düşürülmesi, Fransa’da yeni anormal sıcak hava dalgası, ABD’nin mısır kuşağının bir bölümünde yüksek sıcaklık beklentisi, ayrıca Suudi Arabistan’ın büyük buğday, Çin’in ise büyük soya alımıyla destek bularak toparlandı.” denildi.

Reklam

İlginizi Çekebilir