Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Rusya’dan doğalgaz alımlarını durduran Avrupa Birliği’nin (AB) şimdiden yaklaşık 1 trilyon dolar kaybettiğini yazdı.
Bu miktarın Avrupalı şirketler ve tüketiciler için artan elektrik fiyatlarından kaynaklandığı vurgulanan haberde, aynı zamanda bu durumun Avrupa’da son yıllardaki en büyük enerji krizinin yalnızca başlangıcı olduğunun da altı çizildi.

Kış döneminden sonra yeraltı doğalgaz depolarının boşalacağı ve mevcut durumdaki Rus doğalgaz arzı koşullarında bu depoların doldurulmasının çok zor olacağına dikkat çeken uzmanlar, Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikindeki gergin durumun en azından Katar ve ABD’nin hidrokarbon üretimini yeterince artırabileceği tahmin edilen 2026 yılına kadar süreceğini öngörüyor.
Bloomberg’e konuşan Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) analisti Bjarne Shildrop, AB ülkelerinin doğalgaz rezervlerini yenileme yarışının çoktan başladığını aktarırken, Bloomberg analistleri, Avrupa Birliği’ndeki doğalgaz fiyatlarının tekrar MWh başına 210 Euro’ya yükselmesi halinde, Avrupa ekonomisinin durgunluk yerine keskin bir ekonomik gerileme ile karşı karşıya kalacağına inanıyor.
AB ülkeleri, mevcut durumda doğalgaz ihtiyacının yüzde 90’ını ithal ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından paylaşılan rapora göre, Rus gazının 2022 yılı sonuna kadar Avrupa Birliği (AB) pazarındaki payı son 20 yılın en düşük seviyelerine düşerek yüzde 25’lere gerileyebileceği belirtilirken, 2021’de Rusya’nın Avrupa’nın gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını sağladığı, AB’ye yapılan Rus gazı ihracatının toplam ihracatın yaklaşık yüzde 60’ına, toplam ihracat gelirlerinin de yüzde 70’ine sahip olduğu vurgulandı.






