GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’da benzin alım satımına geçici sınırlamalar getirildi

Yayın: · EKONOMİ
Rusya’da benzin alım satımına geçici sınırlamalar getirildi
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya’da benzin borsası kuralları geçici olarak değiştirildi. Yeni düzenleme, AI-92 ve AI-95 fiyatlarını istikrara kavuşturmayı ve toptan talebi soğutmayı hedefliyor.

Rusya’da benzin borsası kuralları, toptan piyasadaki talebi soğutmak ve fiyatları istikrara kavuşturmak amacıyla geçici olarak düzenlendi. Rusya Enerji Bakanlığı, uygulamanın fiyat dalgalanmalarını önlemeyi hedeflediğini açıkladı.

Reklam

Petro Petersburg Borsası 8 Eylül’den itibaren benzin alım taleplerine yönelik koşulları ağırlaştırdı. Rus basınına konuşan sektör kaynaklarına göre, demiryolu ile teslim edilen AI-92 ve AI-95 benzin türlerinde fiyat dalgalanma sınırı mevcut fiyata göre artı yüzde 0,01 ya da eksi yüzde 20 olarak belirlendi.

Alıcı taleplerinin biriktirilmesi ve açılış müzayedesi sistemi devreye alındı. Buna göre bir katılımcı, aynı borsa enstrümanı için yalnızca bir alım talebi sunabilecek. Ayrıca çift taraflı karşılıklı müzayede sistemi getirildi. Bu sistemde bir katılımcı, aynı enstrüman için en fazla 15 alım talebi verebilecek ve her talep en fazla üç lotu kapsayabilecek.

Bakanlığın açıklaması ve piyasa tepkisi

Rusya Enerji Bakanlığı, otomobil benzini ticaret mekanizmasında yapılan değişiklikler konusunda hem petrol şirketleriyle hem de en büyük tüccar birlikleriyle, ayrıca Rusya Federal Antitekel Servisi (FAS) ve Rusya Merkez Bankası ile istişareler yapıldığını bildirdi. Bakanlık, “Piyasanın mutlak çoğunluğu bu önlemleri fiyat istikrarı sağlamak ve borsa kanalıyla satışlarda aşırı talebi soğutmak için destekledi” açıklamasını yaptı.

Bakanlık, bu adımların piyasa fiyatlandırma ilkelerini, likiditeyi ve şeffaflığı koruduğunu, ayrıca “kısa vadeli geçici tedbirler” niteliği taşıdığını belirtti.

Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından geçen ilk iki günde, toptan benzin fiyatlarının istikrara kavuştuğu ve hatta gerilediği ifade edildi.

Ağustos ayında borsa benzin fiyatları, Eylül 2023’teki ihracat yasağından bu yana görülen en yüksek seviyelere çıkmıştı. Ancak ay sonunda fiyatlar zirveden gerilemeye başladı. Çarşamba günü borsa kapanışında AI-92 benzinin tonu yüzde 0,45 düşerek 71 bin 573 rubleye, AI-95 benzinin tonu ise yüzde 0,14 gerileyerek 78 bin 960 rubleye indi.

Reklam

İlginizi Çekebilir