G7 ülkeleri ile Avrupa Birliği (AB) tarafından Rus petrolüne uygulanan ambargo nedeniyle petrol gelirlerinde düşüş bekleyen Rusya’nın Hindistan ile büyük ölçekli bir proje üzerinde çalıştığı iddia edildi.
Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan petrol taşınmasının daha da karmaşık hale geldiğine değinen resmi haber ajansı RIA Novosti, Rus hükümetine yakın kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde Rusya ve Hindistan’ın petrol nakliyesi için kendi tanker filosunu oluşturmayı planladığını yazdı.

Gazeteye değerlendirmede bulunan uzmanlar, Moskova ve Delhi’nin planlarını uygulamak için her iki devletin temsilcilerinin koordineli çalışması gerektiğini vurgularken, günde iki milyon varilin yaklaşık yarısının yeniden yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken S&P Global derecelendirme kuruluşu, tanker sıkıntısının kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor.
Bağımsız enerji uzmanı Leonid Khazanov, Rusya’dan tedarik edilen petrolün esas olarak yabancı tankerlerle ihraç edildiğini kaydederken, “Sigorta yaptırımları koşulları altında hammaddeler aslında nakliyeciler ve tüketicilerin almak zorunda olduğu riskler altında teslim ediliyor. Tankerde herhangi bir sızma olması durumunda hiç kimse kayıpları telafi edemeyecek” diye konuştu.
Aynı zamanda Hindistan İhracatçılar Federasyonu’nun uzun süredir Avrupalılara bağımlılığın azaltılması için Hintli hükümet yetkililerine baskı yaptığını aktaran uzmanlar, küresel nakliye şirketlerinde artan navlun fiyatlarından rahatsız olan Hindistan’ın kendi nakliye hatlarını geliştirmek ve nakliye konteynırlarının üretimini teşvik etmeyi planladığını bildirdi.
Lojistik alanında bağımsız danışmanlık hizmeti veren Dmitry Adamidov, Rusya ve Hindistan’ın ortak tanker filosu projesinin çok ciddi proje olduğunu doğrularken, projenin gerçekleşmesi halinde bu durumun petrolde uzun vadeli sözleşmeler ve istikrarlı tedarik hacimlerinin sağlanacağını ifade etti.
Petrol ambargoları sonrası petrol piyasasının giderek daha fazla parçalanacağına vurgu yapan uzman, “Hacimleri ve muhtemelen fiyatları sabitleyerek güçlü işbirlikçi bağlar kurmak mantıklıdır. Bu koşullarda iki ülke arasındaki ticarette ortak tanker filoları, sadece arzu edilen bir şey değil, gerekli bir hal almaya başladı” dedi.
Bağımsız petrol tanker filosu fikri önem kazanıyor
RIA Novosti, Rusya ve Hindistan’ın ortak tanker filosu projesinde detayların henüz belli olmadığına da dikkat çekerken, yakın zamanda Londra merkezli uluslararası iş gazetesi Financial Times, Batı’nın petrol yaptırımlarına karşı Rusya’nın sahipleri bilinmeyen petrol tankerlerinden oluşan bir “gölge filo” oluşturduğunu bildirmişti.
Uluslararası nakliye komisyoncularının bu yıl ham petrol taşımak için Rusya’nın 100’den fazla gemi satın aldığını tahmin ederken, çoğunlukla anonim olarak gerçekleşen tanker alımlarının kayıtlarda görünen isimsiz ve yeni alıcıların sayısındaki önemli artışla kanıtlandığını bildiren gazeteye konuşan Braemar tanker filosu araştırma müdürü Anoop Singh, gemilerin tipik olarak 12-15 yaşında olduğunu ve önümüzdeki birkaç yıl içinde hurdaya çıkarılmalarının beklendiğini söyledi.
Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB’nin başkanı Andrey Kostin, ekim ayında yaptığı açıklamada ülkenin tanker filosunu genişletmek için yaklaşık 16,2 milyar dolar harcaması gerektiğini söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak Mart ayında yaptığı açıklamada Rusya’nın yaptırımlar sonrası kendi “petrol tedarik zincirini” oluşturacağını belirtmişti.
Ekim ayında uluslararası finans haberleri ajansı Bloomberg’e konuşan Maersk Tankers CEO’su Christian Ingerslev, son altı ayda adı açıklanmayan alıcılara kaç gemi satıldığına bakıldığında, onları taşımak için bir filonun inşa edildiğinin belli olduğunu söylerken, denizyolu nakliye komisyoncusu Braemar, Rusya’nın daha önce İran ve Venezuela petrolünü taşımak için kullanıldığı iddia edilen 240 gemiye ihtiyacı olacağına inanıyor.
Braemar, bu miktarın bile Asya piyasalarına günde 4 milyon varil seviyesindeki ihracatı desteklemeye yetmeyeceğini söylerken, 5 Aralık’tan önce Dubai, Hong Kong, Singapur ve Kıbrıs gibi ülkelerde bulunan ve ismi açıklanmayan kuruluşlardan tanker ticaretinin keskin bir şekilde arttığını sözlerine ekledi.






