GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı enflasyon artış hızının düştüğünü açıkladı

Yayın: · EKONOMİ
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı enflasyon artış hızının düştüğünü açıkladı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya’da 23-29 Haziran haftasında tüketici fiyatlarındaki artış önceki haftaya göre yavaşlarken, yıllık enflasyon yüzde 6 seviyesine çıktı. Gıda ve hizmetlerdeki bazı fiyat düşüşleri, akaryakıttaki artışın etkisini sınırladı.

Ucuzlayan salatalık ve muz, benzin fiyatlarındaki sıçramayı dengeledi.

Reklam

Rusya’da tüketici fiyatlarındaki artış hızında düşüş kaydedildi. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, tüketici fiyatlarının 23-29 Haziran 2026 döneminde yüzde 0,22 arttığını, bir önceki hafta enflasyonun yüzde 0,25 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlık, yıllık bazda enflasyonun bir önceki haftadaki yüzde 5,82 seviyesinden yüzde 6’ya yükseldiğini bildirdi.

Gıda ürünlerinde fiyatlar yüzde 0,18 arttı. Meyve ve sebze ürünlerinde fiyat artışı yüzde 0,7 oldu. Havuç yüzde 2,5 pahalanırken, salatalıkta fiyat düşüşü hızlanarak yüzde 5,7’ye, domateste ise yüzde 1,8’e ulaştı. Muz fiyatlarında düşüş devam etti ve yüzde 0,7 oldu. Diğer gıda ürünlerinde fiyat dinamiği yüzde 0,12 seviyesinde gerçekleşti. Makarna ve tahıllar yüzde 0,1, yumurta yüzde 2,1, tereyağı yüzde 0,3, süt ürünleri yüzde 0,1 ucuzladı.

Gıda dışı ürünler segmentinde fiyatlar yüzde 0,42 arttı. Giyim yüzde 0,4, ayakkabı yüzde 0,1 ucuzladı. Binek otomobiller ve inşaat malzemelerinde fiyatlar değişmedi. Benzin fiyatları yüzde 1,6, dizel yakıt fiyatları ise yüzde 2,2 arttı.

İzlenen hizmetler segmentinde fiyatlar hafta içinde yüzde 0,01 geriledi. Sanatoryum hizmetleri yüzde 0,04, otel hizmetleri yüzde 0,03 ucuzladı. Rusya’nın Karadeniz kıyısına seyahat fiyatları yüzde 2,1 düştü. Güneydoğu Asya’daki bazı ülkelere seyahat fiyatları yüzde 0,4 arttı. Dolgu ile diş restorasyonu hizmetleri ve ev hizmetlerinde fiyat artış hızı yüzde 0,2 oldu.

Reklam

İlginizi Çekebilir