Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yaptırım paketi ve enerji piyasalarındaki belirsizlik sonrası ruble karşısında değer kazanan ABD doları, bir gün önce 11 Mayıs’tan bu yana ilk kez 68 rubleyi aşarken Merkez Bankası tarafından yarın için (21 Aralık) belirlenen resmi döviz kurları belli oldu.
Merkez Bankası tarafından çarşamba günü için belirlenen resmi dolar kuru 2,66 ruble artışla 69,03 rubleye yükselirken, Euro kuru da 2,72 ruble yükselerek 73,33 rubleye çıktı.

21 Aralık için belirlenen resmi Çin yuanı kuru da 38 kopeek artışla 9,87 rubleye yükseldi.
Düzenleyicinin bugün için (20 Aralık) belirlediği resmi döviz kurlarına göre Euro, 1,83 ruble artışla 70,61 ruble olmuş, ABD doları ise 1,73 ruble yükselişle 66,34 ruble olarak belirlenmişti.
Rus uzmanlardan dolarda spekülasyon uyarısı
Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, ülkeye döviz geliri akışının azalacağı korkusu ve yeni bir Avrupa Birliği (AB) yaptırım paketi hazırlanışı nedeniyle iç piyasadaki döviz taleplerindeki artışa dikkat çekerken, bununla birlikte hafta sonuna kadar rublenin vergi ödemeye hazırlanmaya başlayacak olan ihracatçıların döviz arzındaki artış zemininde kaybının bir kısmını geri kazanabileceğine inanıyor.
Son beş gündür dolar ve Euro’da sürekli artış yaşandığına, borsalardaki döviz ticaretinde spekülatif faaliyetlerde gözle görülür bir artış kaydedildiğine vurgu yapan BKS Yatırım Dünyası finans uzmanı Viktor Sheglov, “Oranların yükselmesi, yeni Avrupa yaptırımları zemininde ticaret fazlasının azaltılmasına ve doğalgaza getirilmesi düşünülen tavan fiyat uygulanacağı haberleriyle ticaretteki spekülasyonlara katkıda bulundu” diye konuştu.
“Sonuç olarak spekülatif yatırımcılar, gelecek yıl daha yüksek kotasyon seviyeleri bekleyerek Rusya’daki uzun yeni yıl tatilleri öncesi dolar ve Euro biriktirmeye başladı” diyen Zenit Bank Analitik Departmanı Başkanı Vladimir Evstifeev, dolar ve Euro’da spekülasyonu doğrularken, ancak yatırımcıların bu dönemde pozisyonlarını yenilemek için döviz satın alma eğiliminde olduğunu, bunun da jeopolitik risklerin potansiyel etkisini azalttığını ifade etti.
Öte yandan analistler, 26 Aralık’a denk gelen vergi ödemelerinin zirve noktasına yaklaşırken ruble kuru üzerindeki baskının azalabileceğinin altını çizerken, Vladimir Evstifeev’e göre vergi ödemelerinde meblağ, kasım ödemelerinden yüzde 60 daha yüksek olarak 1,44 trilyon rubleye ulaşacak.
PSB Bank analisti Denis Popov, vergi ödemeleri sonrası dolar kurunun 64-65 ruble seviyelerine düşebileceğini öngörürken, rublenin 2023’ün ilk çeyreğinde 62 ila 63 ruble seviyelerinde seyredeceğini tahmin ediyor.
Uzmanlar, yine de doların önümüzdeki yılın ilk aylarında yaşayacağı değer kaybı sonrası yeniden güçleneceğine inanırken, 2023 yılı sonuna kadar kademeli olarak 75 ila 80 ruble bandında yer almasını bekliyor.






