GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Banka hesabına nakit yatırmak zorlaşıyor mu? Yeni teklif gündemde

Yayın: · EKONOMİ
Banka hesabına nakit yatırmak zorlaşıyor mu? Yeni teklif gündemde
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yeni düzenleme önerisi, bankalar üzerinden yapılan yüksek tutarlı nakit işlemlerine önemli kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor. Hükümetin kayıt dışı ekonomiyle mücadele planı kapsamında gündeme gelen teklif, özellikle ATM’ler aracılığıyla yapılan nakit yatırma işlemlerini yakından ilgilendiriyor.

Maliye Bakanlığı, bireylerin ayda 1 milyon rubleyi aşan tutarda nakdi banka hesaplarına (mevduatlarına) ATM’ler veya diğer teknik cihazlar aracılığıyla yatırmalarının reddedilmesini önerdi. Interfax, bakanlığın teklifine aşina bir kaynağa dayandırdığı haberinde bunu yazdı.

Reklam

Söz konusu girişim, Rusya Federasyonu hükümetinin onayladığı ekonominin belirli sektörlerinin “beyazlatılmasına” yönelik eylem planı kapsamında hazırlandı. Yasa tasarısıyla “Bankalar ve Bankacılık Faaliyetleri Hakkında” (No: 17-FZ) yasada değişiklik yapılacak. Belge, ocak ayının ortasında Merkez Bankası ve Rosfinmonitoring’e görüşe gönderildi.

Mevcut mevzuatta, ATM’ler aracılığıyla hesaplara ve mevduatlara nakit para yatırılmasına ilişkin herhangi bir limit öngörülmüyor. Yasa tasarısının gerekçesinde, bu durum nedeniyle kaynağı belirlenemeyen paraların nakitsiz dolaşıma sokulabildiği belirtiliyor.

Önerilen değişiklikler, bankaların sistemlerinde ve iş süreçlerinde ek düzenlemeler yapılmasını gerektireceğinden, yasa tasarısının yürürlüğe giriş tarihinin resmi yayımlanmasından itibaren 180 gün sonrasına bırakılması öneriliyor.

Daha önce Maliye Bakanlığı, cirosu Merkez Bankası tarafından hükümetle mutabık kalınarak belirlenecek üst sınırın üzerinde olan tüzel kişiler ve bireysel girişimciler için zorunlu para taşıma ve toplama sisteminin uygulanmasını önermişti.

Ayrıca bakanlık, fiziki kişiler ile tüzel kişiler arasındaki nakit işlemlerin, tek bir işlemde 5 milyon rubleyi aşması veya bir ay içindeki tüm işlemlerin toplam tutarının 50 milyon rubleye eşit ya da daha fazla olması halinde kayda alınmasını yasaklamayı teklif etti. Bu yasak, gayrimenkul işlemlerini de kapsayacak.

Reklam

İlginizi Çekebilir