GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Lavrov, Ukrayna müzakerelerinde siyasi taviz verilmeyeceğini açıkladı

Lavrov, Ukrayna müzakerelerinde siyasi taviz verilmeyeceğini açıkladı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna konusunda ABD’nin önerilerini inceleyeceğini ancak müzakerelerde siyasi taviz vermeyeceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik ABD’li müzakerecilerin önerilerinin değerlendirileceğini ancak Moskova’dan siyasi taviz beklenmemesi gerektiğini bildirdi.

Reklam

Lavrov, bu açıklamayı diplomatik göreve ilk kez kabul edilen üniversite mezunlarıyla yaptığı toplantıda dile getirdi.

Lavrov, “Ekonomik ve mali açıdan bizim için avantajlı bir şey önerirlerse neden olmasın? Ancak bunu bizim tarafımızdan herhangi bir siyasi taviz verilmeden yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Lavrov ayrıca ABD’de yeni başkanın, önceki başkanın verdiği taahhütlerle bağlı olmadığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı, bunu Amerikan siyasetinin bir geleneği olarak nitelendirdi. Lavrov’a göre bu durum, ilerleyen dönemde Rusya ile pazarlık yapmak için kullanılacak.

Witkoff’un St. Petersburg ziyaretinde yeni öneriler gündemde

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, 20 Ekim’de yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Oslo’da gerçekleştireceği görüşmelerin ardından Rus yetkililerle bir araya gelmek üzere St. Petersburg’a gideceğini bildirdi.

Witkoff’un burada Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik yeni önerileri sunacağı belirtildi.

Politico’nun kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Witkoff, St. Petersburg’daki görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin katılımıyla üçlü bir toplantı düzenlenmesini önerecek.

Moskova, Putin ile Witkoff arasında görüşme bekliyor

Rusya Devlet Başkanı’nın basın sözcüsü Dmitriy Peskov ise 20 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik müzakerelerin Ukrayna yönetiminin meşru bir temsilcisi tarafından yürütülmesinin Rusya açısından önemli olduğunu söyledi.

Peskov’a göre söz konusu temsilcinin sorumluluk üstlenmeye ve çatışmanın çözümü için gerekli kararları almaya hazır olması gerekiyor.

Peskov ayrıca Moskova’nın, Putin ile Witkoff arasında yakın zamanda bir görüşme düzenlemeyi umduğunu belirtti.

Peskov’un açıklamasına göre ABD’li müzakereciler, Ukrayna ve Avrupa taraflarıyla gerçekleştirdikleri temasların sonuçları hakkında Rusya Devlet Başkanı’nı bilgilendirebilecek. Görüşmede ayrıca Moskova ile Washington arasında önemli konularda diplomatik mesajların karşılıklı iletilmesine devam edilebilecek.

Rusya Devlet Başkanı’nın Özel Temsilcisi Kirill Dmitriyev, 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın Witkoff ve ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ile sürekli temas hâlinde olduğunu bildirdi.

Dmitriyev, Rusya’nın ABD Hazine Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile de iletişim hâlinde olduğunu belirtti.

Reklam

İlginizi Çekebilir