GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’da yabancı elektronik ürün siparişleri yüzde 28 arttı

Yayın: · EKONOMİ
Rusya’da yabancı elektronik ürün siparişleri yüzde 28 arttı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya’da yabancı elektronik ürünlere yönelik talep 2026’nın ilk yarısında toparlanırken sipariş sayısı yüzde 28, ciro yüzde 6 arttı. Ortalama sepet tutarı ise yüzde 17 azalarak 45,9 bin rubleye geriledi.

CDEK.Shopping verilerine göre Rusya’da yabancı elektronik ürünlere yönelik talep yeniden toparlanıyor. Bu ürünlerin cirosu 2026’nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 arttı. Sipariş sayısı yüzde 28 yükselirken bir önceki yılın aynı döneminde bu gösterge yüzde 4 azalmıştı. Aynı dönemde elektronik ürünlerde ortalama sepet tutarı yüzde 17 düşerek 45,9 bin ruble oldu.

Reklam

2026’da kategoriler arasında ilk sırayı, tüm siparişlerin yüzde 32,15’ini oluşturan kulaklık ve ses sistemleri aldı. Bir yıl önce yüzde 35,98’lik payla ilk sırada bulunan bilgisayar ve bileşenlerinin payı ise geriledi. En büyük beş kategori arasında elektronik aksesuarları yüzde 10,13, “akıllı” cihazlar yüzde 7,3 ve akıllı telefonlar yüzde 5,64 payla yer aldı.

Apple, siparişlerin yüzde 28,59’unu oluşturarak en popüler marka olmayı sürdürdü. Bir yıl önce ilk beşte yer almayan Xiaomi ikinci sıraya yükseldi. Bu markaları Ray-Ban, Asus ve Oura izledi.

ABD tedarikte liderliğini güçlendirdi

Siparişlerin ülkelere göre dağılımı büyük ölçüde değişmedi. ABD, payını yüzde 60,25’ten yüzde 73,25’e çıkararak liderliğini korudu. Çin ikinci sıradaki yerini sürdürdü ancak payı yüzde 32,26’dan yüzde 21,67’ye geriledi. En büyük beş tedarikçi arasında Hong Kong yüzde 3,23, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 1,43 ve Vietnam yüzde 0,23 payla yer aldı.

Elektronik ticaret piyasasından Kommersant’a konuşan bir kaynak, sınır ötesi ticaret hacminin büyümeyi sürdürdüğünü ve gelecek yıllarda daha da güçleneceğini söyledi.

Kaynak, “Giderek daha fazla Rus şirketi, rekabetçi fiyatları ve geniş ürün seçeneğini korurken ülke içinde önemli miktarda stok oluşturma gereği duymadan ürün yelpazesini hızla genişletmenin bir yolu olarak sınır ötesi modeli kullanacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Platforma OFD verilerine göre elektronik ve ev aletlerinde ortalama sepet tutarı 2026’nın ilk altı ayında 8 bin 271 ruble olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın seviyesinin yüzde 3 altında kaldı. Adet bazında satışlar yıllık yüzde 4 azalırken çevrim içi satışlar yüzde 16 arttı.

Platforma OFD Pazarlama Direktörü Leonid Simakov, “Alıcıların pazaryerlerine ve perakendecilerin internet vitrinleri dâhil olmak üzere uzmanlaşmış platformlara yönelmesi sürüyor.” dedi.

3Logic Group da yurt dışından gelen ürünlerin sayısındaki artışı doğrulayarak bunun ağırlıklı olarak Ozon Global ve WB Global sistemleri üzerinden gerçekleştiğini belirtti.

Wildberries, yabancı markalı elektronik ürünlere yönelik talebin arttığını bildirdi ve bu durumu, satıcıların ithal ürünleri daha düşük fiyatlarla sunmasına imkân veren rublenin değer kazanmasına bağladı. Artış en belirgin şekilde akıllı telefon ve bilgisayar ürünleri segmentlerinde görüldü.

Şirketin basın servisinden yapılan açıklamada, “Alıcılar, Rusya’da bulunmayan veya sınırlı miktarda bulunan model ve konfigürasyonlara ulaşmanın bir yolu olarak sınır ötesi alışverişleri giderek daha fazla değerlendiriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Piyasa katılımcılarının görüşleri ayrıştı

Yandex Market, tüketici elektroniği satışlarının 2026’nın ilk yarısında 1,2 kat arttığını tahmin ediyor. Satın alma sayısındaki en büyük artış telefon aksesuarları, “akıllı” saat ve bilekliklerin yanı sıra masaüstü bilgisayarlar, ses sistemleri ve cep telefonları kategorilerinde kaydedildi.

Ancak piyasanın tüm katılımcıları aynı ölçüde iyimser değil.

Marvel-Distribütsiya Bilgisayar Çevre Birimleri Departmanı Direktörü Pyotr Gorbey, sınır ötesi hizmetlerin döviz kurundaki değişikliklere daha hızlı tepki verdiğini, distribütörlerde ise kurun fiyatlar üzerindeki etkisinin bir ila iki aylık gecikmeyle ortaya çıktığını belirterek belirli hizmetlerdeki hareketliliğin piyasanın genel durumunu yansıtmadığını söyledi.

Gorbey, “2026’nın ilk yarısında piyasa; akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, giyilebilir elektronik ürünler ve benzeri neredeyse tüm kitlesel segmentlerde küçülmeyi sürdürdü. Kulaklıklar ve mobil aksesuarların satışları arttı, monitör satışlarında da sınırlı bir yükseliş görüldü ancak bu kategoriler genel olumsuz eğilimi değiştiremez.” dedi.

Reklam

İlginizi Çekebilir