İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rusya ile Ukrayna konusunda yapılacak müzakerelerde Avrupa’yı temsil edecek tek bir ismin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. AB zirvesi öncesinde gündemde Ukrayna’nın üyelik süreci, güvenlik başlıkları ve Birliğin yeni bütçesi de yer alıyor.
Meloni, 18-19 Haziran’da yapılacak Avrupa zirvesi öncesinde ulusal parlamentonun Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada, “yeterince temsil gücü olmayan farklı formatların” kullanılmasının yalnızca parçalanmaya, kafa karışıklığına ve zayıflığa yol açtığını belirtti.

Başbakan Meloni, “Asıl sorun, kimin şu ya da bu formata dahil olduğu değil, hiçbir formatın tüm Avrupa adına konuşma meşruiyetine sahip olmamasıdır. Bu nedenle uzun süredir, Avrupa’nın bakış açısını aktarmak için tüm üye devletlerin güvenine ve yetkisine sahip, saygın bir figürün belirlenmesi gerektiğini savunuyorum.” dedi.
Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazetecilerin Rusya ile Avrupa arasındaki müzakerelerde olası muhatabına ilişkin sorusunu yanıtlarken, kişisel olarak eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i tercih edeceği görüşünü dile getirmiş, ancak Avrupalıların kendi güvendikleri ve Rusya’ya yönelik herhangi bir kötü söz söylememiş bir lideri kendilerinin seçmesi gerektiğini belirtmişti. Putin, müzakerelerden vazgeçenin Rusya değil, Avrupa olduğunu vurgulamıştı.
Costa, AB’nin zirvede Ukrayna’nın üyelik müzakerelerini onaylayabileceğini söyledi
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, toplantıya katılacaklara gönderdiği davet mektubunda, AB ülkelerinin liderlerinin 18-19 Haziran’daki zirvede Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakere başlıklarının ilk kümesinin açılmasını resmen başlatabileceğini bildirdi.
Belgede, “Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye giden yolunda önemli bir kilometre taşı olacak üyelik müzakerelerinde ilk başlık kümesinin açılmasını memnuniyetle karşılayabileceğimizi düşünüyorum.” ifadeleri yer aldı.
Costa’ya göre bu adım, iki ülkenin müzakere sürecindeki “uzun süreli çıkmazı sona erdirecek” ve AB’nin genişleme politikasına yeni bir ivme kazandıracak. Costa ayrıca Batı Balkan ülkelerinin ilerlemesine dikkat çekti ve kısa süre önce Tivat’ta bölge ortaklarıyla yapılan AB zirvesini hatırlattı.
Bununla birlikte daha önce basında yer alan haberlerde, AB ülkelerinin Ukrayna, Moldova ve Balkanlar için topluluk içinde yeni üyelerin haklarını ciddi şekilde sınırlayacak ve onları Brüksel’in sıkı denetimi altına sokacak “ikinci sınıf üyelik” parametrelerini görüşmeye başladığı bildirilmişti.
Costa’ya göre Ukrayna, toplantının ana konularından biri olacak. Görüşmeler başlamadan önce Vladimir Zelenskiy, video bağlantısıyla AB liderlerine hitap edecek.
AB Konseyi Başkanı, geleneksel olarak topluluk ülkelerinin Kiev’e destek çizgisini sürdürme niyetinde olduğunu belirtti. AB liderleri, son dönemde insansız hava araçlarıyla yaşanan olayların ardından güvenlik konularına da özel önem verecek. Mektupta, Romanya dahil olmak üzere “AB hava sahasına yönelik son insansız hava aracı ihlallerinin”, “AB’nin doğu kanadının güçlendirilmesi dahil savunma kapasitesini artırmaya yönelik ortak gündemimizin ilerletilmesinin aciliyetini vurguladığı” ifade edildi.
Ayrıca zirvede AB’nin 2028-2034 yıllarına yönelik yeni çok yıllı bütçesinin görüşülmesi planlanıyor. Costa, liderlere, AB’nin yeni öz gelir kaynaklarının bulunması dahil gelecekteki anlaşmanın temel parametrelerine odaklanma çağrısında bulundu.
Toplantının gündemine ayrıca Avrupa ekonomisinin rekabet gücü, Orta Doğu’daki durum, göç ve yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle mücadele konuları da dahil edildi.






