Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kore İşçi Partisinin kuruluşunun 80. yılı dolayısıyla Pyongyang’a gelen “Birleşik Rusya” Partisi Başkanı Dmitriy Medvedev ile yaptığı görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “en değerli yoldaşım” diyerek sıcak selamlarını iletti. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin “stratejik müttefiklik” düzeyinde daha da güçlendirileceği vurgulandı.
Kore Merkez Haber Ajansı’nın (KCNA) aktardığına göre Kim Jong-un, Dmitriy Medvedev’i “samimi ve dostane bir atmosferde” karşıladı.

Ajansın haberinde “Rus dostlarımızla bu anlamlı zamanda bir araya gelme fırsatını kullanarak en değerli yoldaşımız Vladimir Putin’e içten selamlarımı iletmenizi rica ediyorum.” ifadesi yer aldı.
Görüşmede Kim Jong-un, Medvedev’in Pyongyang ziyaretini memnuniyetle karşıladığını belirtti ve “Birleşik Rusya” Partisinin bu ziyaretiyle, Rus halkı ve partisi tarafından Kore İşçi Partisine ve Kore halkına yönelik kararlı destek ve dayanışmanın açık biçimde gösterildiğini söyledi. Bu buluşmanın, Kore-Rusya ilişkilerinin “kapsamlı, stratejik ve müttefik düzeyde” güçlendirilmesi için “önemli bir dönüm noktası” olacağını dile getirdi.
Kim Jong-un, iki ülkenin iktidar partilerinin siyasi işbirliğini pekiştirmede ve ikili ilişkilerin gelişmesine uygun ortamın oluşturulmasında oynadığı role dikkat çekti. İki parti arasında iş birliğinin güçlenmesini ve çok yönlü temasların sürdürülmesini umut ettiğini ifade etti.
Stratejik ortaklık vurgusu
Dmitriy Medvedev ise Kore İşçi Partisinin 80. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Pyongyang’ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirterek bu tarihi olayın “Kore halkının tarihinde önemli bir dönüm noktası” olduğunu söyledi. Koreli askerlerin II. Dünya Savaşı sırasında Kursk bölgesinin kurtarılmasına katılımını hatırlatarak “Bu, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının sağlamlığını ve kanla kurulan müttefikliğin sarsılmazlığını gösteriyor.” dedi.
Medvedev, partiler ve ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesine aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.
Ajansa göre taraflar, Kore İşçi Partisi ile “Birleşik Rusya” Partisi arasındaki temasların ve işbirliğinin canlandırılması perspektiflerini, ayrıca karşılıklı ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuları ele aldı.
Görüşmenin sonunda Kim Jong-un, Rusya yönetimine bir kez daha iyi dileklerini iletti. “Saygıdeğer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin’e, ‘Birleşik Rusya’ Partisi yönetimine ve kardeş Rus halkına sıcak selamlarını iletmesini istedi.” ifadesi KCNA tarafından aktarıldı. Kim Jong-un, Rusya’nın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma yönündeki çabalarında, güçlü bir Rusya’nın inşasında başarılar diledi.
Görüşmelerin ardından Kim Jong-un, Dmitriy Medvedev ve Rus heyeti onuruna bir öğle yemeği verdi.






