GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı

Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 14 Şubat – 20 Şubat 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 11,61’den yüzde 11,36’ya geriledi.

Geçtiğimiz hafta enflasyondaki yavaşlamaya en büyük katkının gıda fiyatları tarafından yapıldığına dikkat çekilen bakanlık raporunda, 14 Şubat- 20 Şubat 2023 arasındaki haftada enflasyonun yıllık bazda yüzde 0,06’ya yavaşlayarak yüzde 11,36’ya gerilediği ifade edildi.

Reklam

Raporlama haftasında enflasyondaki yavaşlama, özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artışta yaşanan düşüş sayesinde oluşurken, Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre şubat ayının başından bu yana ülkedeki tüketici fiyatları yüzde 0,46, yılın başından bu yana ise yüzde 1,3 arttı.

Rosstat’a göre yıllık bazda enflasyon 20 Şubat 2023 itibarıyla (bu yıl ve geçen yıl benzer tarihlerde ortalama günlük veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre) yüzde 11,3 oldu.

Yakın zamanda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, önümüzdeki aylarda baz etkisiyle yıllık enflasyonda önemli bir düşüş yaşanacağını bildirmişti.

Düzenleyicinin yayımladığı Para Politikası raporunda açıklamalarına yer verilen Nabiullina, mevcut tüketici fiyatlarında gözlemlenen kademeli artışa rağmen, önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon oranında önemli bir düşüş olacağının altını çizerken, “Daha önce de söylediğimiz gibi, bahar aylarında büyük olasılıkla bugünkü yüzde 11,8’lik enflasyon oranları yüzde 4’ün bile altına düşebilir” ifadelerini kullandı.

Raporda, sürmekte olan para politikası dikkate alındığında, 2023 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5-7 aralığında olmasının beklendiği de vurgulandı.

Reklam

İlginizi Çekebilir