Info Line Genel Müdürü Ivan Fedyakov, 2021 sonuçlarına göre Rusya’da perakende sektörünün cirosunun yüzde 7 seviyesinde büyümesinin beklendiğini belirterek, bu seviyenin pandemi öncesi göstergelere ulaşıldığı anlamına geldiğini söyledi.
Çevrimiçi formatta düzenlenen Rusya Tüketici Pazarı 2021 Sonuçları konferansında konuşan Fedyakov, 2021 sonunda mağazacılıkta ciro artışının yaklaşık yüzde 2, gıda dışı perakende sektöründe ise yaklaşık yüzde 14 olduğunu kaydederken, aynı zamanda parasal olarak gıda perakende alanında enflasyon dikkate alındığında büyümenin neredeyse yüzde 11, gıda dışı perakende alanında ise neredeyse yüzde 20 oranlarına ulaştığını vurguladı.

Fedyakov, ayrıca e-ticaret pazarının hacmindeki büyümenin 2021’de yüzde 40 ila yüzde 43 oranında gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek, “Aynı zamanda 2021 yılında tüm satışlar içinde online satışların payı yüzde 11 iken, 2025 yılında yüzde 22’ye ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Çevrimiçi mağazalar için ödeme hizmeti veren CloudPayments’ın araştırmaları, 2021’in ilk 9 ayında e-ticaret sektöründeki ciro büyümesinde liderlerin spor ve fitness hizmetleriyle birlikte mikro kredi ve çevrimiçi eğitim kurumları olduğunu gösterdi.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede Ekim 2021 dönemi perakende ticaret cirosunun bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 artarak 3 trilyon 462,4 milyar rubleye ulaştığını bildirmişti.
Ocak-Ekim 2021 döneminde Rusya’da gıda perakende cirosunun toplamda yüzde 2,1 artarak 14 trilyon 842,1 milyar rubleye ulaştığını vurgulayan Rosstat, ekim ayında gıda dışı ürünlerin perakende cirosunun yüzde 5,7 artarak 1 trilyon 838,1 milyar rubleye yükseldiğini, ancak bir önceki eylül ayında bu büyümenin yüzde 8 olarak kaydedildiğini de hatırlattı.
Toplamda bu yılın ilk 10 ayında gıda dışı perakende cirosu yüzde 13,7 artarak 16 trilyon 821,5 milyar rubleye ulaşan Rusya’da, ekim ayında içecek ve tütün ürünleri dahil gıda ürünlerinin toplam perakende ticaret cirosu içindeki payı yüzde 46,9, gıda dışı ürünlerin payı ise yüzde 53,1 olarak kaydedilirken, bu payların bir önceki yılın ekim ayında sırasıyla yüzde 47,1 ve yüzde 52,9 olarak gerçekleştiği de eklendi.
Ekim ayı başında Sosyo-ekonomik ve politika alanlarında çalışmalarını sürdüren Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (VTSIOM) düzenlediği anket sonuçları, ülkedeki internet kullanıcılarının çoğunluğunun çevrimiçi alışverişlerini giysi ve ayakkabıdan yana kullandığını göstermişti.
Rusların yüzde 74’le çoğunluğunun çevrimiçi alışveriş deneyimine sahip olduklarının gözlemlendiği VTSIOM anketlerinde, internet kullananların yüzde 42’sinin online siteler üzerinden giysi ve ayakkabı satın aldığı kaydedilirken, Rusların yüzde 31’inin de küçük ev aletleri aldıklarını bildirildi.
2011 yılında internet kullanan Rusların sadece yüzde 29’unun internet üzerinden alışveriş yaptığı belirtilen şirket açıklamasında, son 10 yılda bu sayının yüzde 45 oranında arttığı aktarıldı.






