Rusya’da faaliyet gösteren Yatırım Analizi ve Makroekonomik Araştırma Merkezi’nin başkanı Daniil Nametkin, son zamanlarda Rusların dolar taleplerindeki azalmanın nedenlerini açıkladı.
2014 ve 2016 yıllarında jeopolitik faktörler nedeniyle döviz piyasalarında günlük dalgalanmaların olduğun hatırlatan uzman, “Bu nedenle o dönemde panik nedeniyle döviz alım dalgaları döviz piyasasındaki yüksek oynaklık dönemiyle ilişkiliydi. Ö dönemde rublenin iki katından fazla değer kaybetmesiyle karşı karşıya kalmıştık. Şimdi ise durum çok farklı. Döviz piyasalarındaki oynaklığın azalmasıyla nakit dolar satın almaya olan ilgi azaldı” diye konuştu.

Nametkin, ayrıca Maliye Bakanlığı’nın bütçe kuralının etkisi de dahil olmak üzere, ruble döviz kurunun dünya petrol piyasasındaki durumdaki değişikliklere duyarlılığının da zayıfladığını dile getirirken, aynı zamanda nüfusun son bir yıllarda daha fazla gelir edebileceği borsa yatırımlarına da yöneldiğini, gayrimenkul yatırımlarının da geleneksel olarak güven verdiğini sözlerine ekledi.
Rusya Merkez Bankası, 15 Aralık resmi Dolar/Ruble kurunu 73,4698 ruble olarak belirlemişti.
Son 5 gün içinde dolar/ruble kuru şu şekilde kaydedildi:
14/12/21- 73,4107 rub.
11/12/21 – 73,6059 rub.
10/12/21 – 73,5998 rub.
09/12/21 – 73,8453 rub.
08/12/21 – 74,1399 rub.






