GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Rusya’nın aşı ihracatı hacmi rekor kırdı

Yayın: · GÜNDEM
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, 2021 yılının ilk on ayı boyunca ülkeden yurtdışına yapılan aşı ihracatı 1,2 milyar doları bulurken, dışarıya toplamda 608,6 ton aşı sevkiyatı yapıldı.

Ekim ayındaki Rusya’nın aşı ihracat hacimleri 356 milyon dolarla bir önceki aydan iki kat fazla olurken, bu sonucun 1990’ların başından bu yana aşı ihracatında rekor olduğunu vurgulayan FTS, daha önce ülkenin aşı ihracatının hiçbir zaman en son geçtiğimiz yıl kaydedilen 71 milyon dolarlık seviyeyi geçmediğinin altını çizdi.

Reklam

Gümrük Servisi’nde TN VED gümrük sınıflandırma kodu 3002200009 (insanlar için aşı) olan ihracat verilerine göre,Ocak-Kasım 2021 yılında Rusya’dan kene kaynaklı Ensefaliti FSME aşılarıyla birlikte difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı kombine aşılar ve Hepatit A aşılarının ihracata gönderildiği belirtilirken,  bu ihracat kategorisindeki keskin yükseliş, Sputnik V aşısının büyük ölçekli üretiminin başlamasının ardından 2021 yılında gözlemlendi.

Federal Gümrük Servisi tarafından insanları ilgilendiren tüm aşılar için ihracat ve ithalatta kullanılan bu gümrük koduna COVID-19 aşılarının da dahil olduğu belirtilirken, Rusya’nın yurtdışına ne kadar Sputnik V aşısı ihraç ettiği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Sputnik V aşısının ihracat hacimleri konusunda açıklama yapmayan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu gümrük kodu kapsamında aşı ihracatındaki artışın aslında esas olarak uluslararası pazarlara antitoksik aşıların tedarikiyle ilişkili olduğunu dile getirdi.

Meksika bu yıl Rus aşıları ithalatında lider olurken, on ay boyunca 121 milyon dolar tutarında 39 ton aşı satın aldı.

Rusya Sağlık Bakanlığı, daha önce Orta Amerika ülkesine 585 bin doz Sputnik V aşısı teslim edildiğini doğrulamıştı.

Yakın zamanda Sputnik V aşısının yurtdışına ihracatından sorumlu Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriev, 2022 yılında dünya üzerinde 1 milyar kişinin aşılanması için gereken Sputnik V ve Sputnik Light aşılarını üretmeyi planladıklarını belirtmişti.

“Önümüzdeki yıl yaklaşık 1 milyar kişiye doz ulaştırmayı bekliyoruz. Pazarda önemli bir oyuncu olmaya çalışmıyoruz, ancak kesinlikle katkımız olacak” diyen Dmitriev, bu yıl sonuna kadar 700 milyon kişiye yetecek Sputnik V ve Sputnik Light dozlarının üretileceğini de sözlerine ekledi.

Reklam

İlginizi Çekebilir