GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Rusya Merkez Bankası, GSYH’nın yıl sonunda yüzde 4’ün üzerine çıkacağını öngörüyor

Yayın: · GÜNDEM
Rusya Merkez Bankası, GSYH’nın yıl sonunda yüzde 4’ün üzerine çıkacağını öngörüyor
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Merkez Bankası Para Politikaları Departmanı Başkanı Kirill Tremasov, bu yıl sonunda Rusya ekonomisinde beklenen büyümenin yüzde 3 ile yüzde 4 bandından daha yüksek olacağını açıkladı.

Bu tahminlerini Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun 23 Temmuz’da yapacağı toplantıda açıklayacaklarını vurgulayan Tremasov, “Salgının ikinci dalgasının başladığı 2020’nin dördüncü çeyreğinde ekonomik toparlanma biraz yavaşladı. Fakat bu nedenle ekonominin yeniden resesyona uğrayacağı endişelerimize rağmen ekonomi büyümeye devam etti. Şimdi büyüme hızlandı. Kriz öncesi seviyeye dönüyoruz” diye konuştu.

Reklam

Daha önce tahmin ettikleri yüzde 3-4 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin bu yıl yüzde 4’ü aşabileceğine işaret eden Kirill Tremasov, hükümetin ekonomik büyümeyi destekleyici önlemlerine devam etmesi durumunda Rusya ekonomisinin büyümeye devam edeceğini de vurguladı.

Hükümetin hala ekonomiyi toparlayıcı önlemler almaya devam ettiğini ifade eden Merkez Bankası Para Politikaları Departmanı Başkanı, bu sayede uzun vadede ekonominin daha hızlı büyüyebileceğinin beklenebileceğini de sözlerine ekledi.

Pandemi nedeniyle enflasyon oranlarının hedeften saptığına dikkat çeken Tremasov, ancak Merkez Bankası’nın çalışmaya devam ettiğini ve ülkedeki enflasyon oranlarının yüzde 4’e geri getirmek için tedbirler almaya devam ettiğini açıkladı.

Kirill Tremasov, Ağustos-Eylül 2021 aylarında Rusya’da dezenflasyon (fiyat artış hızının yavaşlaması) süreçlerinin yaşanabileceğini belirterek yıl sonunda enflasyonun cari değerlerin altında olmasını beklediklerini ifade etti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, 3 Haziran’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) yaptığı açıklamada, Rusya’nın GSYH büyümesine ilişkin tahminlerinin bu yıl yüzde 2,9’dan yüksek olacağını ifade etmişti.

Mayıs ayı sonunda Meclis alt kanadı Devlet Duması’na konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bu yılın ikinci yarısından itibaren Rusya GSYH’sının pandemi öncesi seviyelere döneceğini ifade etmişti.

23 Temmuz Cuma günü düzenlenmesi beklenen Rusya Merkez Bankası toplantısında, özellikle haziran ayında yüzde 6,5 ile rekor seviyelere ulaşan enflasyon oranlarını durdurmak için şu an yüzde 5,5 olan politika faiz oranlarının artırılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Reklam

İlginizi Çekebilir