Rusya’da, edinilmiş vatandaşlığın sona erdirilmesi için öngörülen gerekçelerin kapsamını genişleten yasa, 11 Ağustos Pazartesi günü yürürlüğe girdi. Devlet Duması’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, “Bugün, 11 Ağustos’ta, Rusya Federasyonu’nda edinilmiş vatandaşlığın sona erdirilmesi için gerekçe listesini genişleten federal yasa yürürlüğe girdi. Belge, milletvekillerinin girişimiyle hazırlandı, 17 Temmuz’da Devlet Duması tarafından kabul edildi, 31 Temmuz’da ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı” denildi.
Artık edinilmiş Rusya vatandaşlığının sona erdirilmesi için öngörülen gerekçe sayısı 80’i aştı. Bunlar arasında; iki veya daha fazla kişiye karşı, 12 yaşını doldurmuş ancak 14 yaşını doldurmamış birine karşı işlenen cinsel saldırı; organize grup tarafından ya da reşit olmayanlara karşı fuhuşa zorlama; fuhuşu organize etme, bu amaçla şiddet kullanma veya tehditle hareket etme ya da reşit olmayanları fuhuşa dahil etme; grup halinde, önceden anlaşarak veya organize grup tarafından tecavüz yer alıyor.

Ayrıca, kamuya açık şekilde terör eylemlerine çağrı, terörizmin propagandası veya haklı gösterilmesi; Rusya Federasyonu’nun kritik bilgi altyapısına yasa dışı müdahale; yabancı devlet veya uluslararası örgütlerle gizli iş birliği; ülke güvenliğine karşı faaliyetlere bilerek yardım etme; devlet güvenliğine karşı faaliyetlere kamuya açık çağrı; Nazi sembollerinin veya aşırılık yanlısı örgütlerin sembollerinin tekrarlayan şekilde propagandası ya da teşhiri; Rusya’nın üyesi olmadığı uluslararası örgütlerin veya yabancı devlet organlarının kararlarının uygulanmasına yardım etme; yasa dışı göçü organize etme; herhangi bir suçun, aşırılıkçı saikle ya da terörizm veya sabotajı haklı gösterme amacıyla işlenmesi gibi fiiller de gerekçeler arasında bulunuyor.
Yasada, söz konusu düzenlemenin Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri, Herson ve Zaporijya bölgeleri, Kırım ve Sivastopol’de yaşayan Rusya vatandaşlarını kapsamayacağı vurgulandı.
Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, yasanın kabulüyle Rusya vatandaşlığı kurumunun korunmasının güçleneceğini belirtti. Volodin, “Rusya’ya gelenler, yasalarımıza uymalı, dilimizi bilmeli, kültürümüze ve inancımıza saygı göstermelidir” dedi.
Volodin, “Ülkemizin vatandaşı olmak isteyen herkes, Rusya Federasyonu’nu savunma sorumluluğunu üstlenmelidir. Sadece haklar, sosyal ödemeler ve vatandaşlığın sunduğu diğer imkanlardan yararlanmak isteyen, buna karşın yasaları ihlal eden tüketici yaklaşımındaki kişiler şunu anlamalıdır: Bizim böyle yeni vatandaşlara ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.






