Moskova’daki alışveriş merkezlerinde büyük perakendecilerin kârsız mağazalarını kapatması ve uluslararası markaların yeni girişlerini yavaşlatması, perakende piyasasında yeniden yapılanma sürecini hızlandırıyor. Boş alan oranı yüzde 6 seviyesinde seyrederken, 2026 yılı için yeni uluslararası marka girişi görülmedi ve yıl sonunda sekiz yabancı oyuncunun pazara girmesi bekleniyor.
Rus ve yabancı perakendeciler, Moskova’daki alışveriş merkezlerinde alan optimizasyonunu sürdürürken, IBC Real Estate’in ticari ve otel analitiği bölümü yöneticisi Valeriya Şurayeva, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Valeriya Şurayeva, “Ticari alanlarda optimizasyon gözlemleniyor: en büyük perakendeciler, noktasal açılışlar yapmayı sürdürürken kârsız mağazalarını kapatıyor. Ayrıca yeni uluslararası markaların pazara giriş hızında da yavaşlama gözlemleniyor” dedi.
2023 yılından itibaren pazara giren uluslararası oyuncular, alanları boşaltıyor. Oyuncular, 2024 yılından bu yana 23,8 bin metrekare alanı boşalttı. Kapanışların büyük kısmı yüzde 92 ile 2026-2026 yıllarına denk geldi.
2026 yılında pazara hiçbir uluslararası marka girmedi. 2026 yılı sonunda sekiz yabancı oyuncunun pazara girmesi bekleniyor.
Şu anda Moskova’daki en büyük alışveriş merkezlerinde boş alan oranı yüzde 6 seviyesinde bulunuyor. Uluslararası markalar alanların yüzde 24’ünü, Rus markalar yüzde 53’ünü kullanırken, kalan alanlar multibrand mağazalardan oluşuyor.
Bu tablo karşısında yeni inşaat hızında düşüş yaşanması beklenen bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ağırlıklı olarak mahalle tipi alışveriş merkezleri açılacak.
2026 yılında faaliyete geçmesi öngörülen nitelikli alışveriş merkezi arzı 259 bin metrekare olacak. Bu rakam, yıllık bazda yüzde 21 düşüşe işaret ediyor. Buna karşılık, 2028 yılına kadar teslim edilmesi planlanan inşaat aşamasındaki alışveriş merkezlerinin toplam alanı, Çok Fonksiyonlu Kompleks Olimpiyiskiy (MFK) Olimpiyiskiy’nin 120 bin metrekarelik kiralanabilir alanı da dikkate alındığında, 420 bin metrekare seviyesinde bulunuyor.
IBC Real Estate araştırma ve analitik departmanı yöneticisi Yekaterina Nogay da tüketim hızındaki yavaşlamaya rağmen çevrimiçi satışların fiziksel mağazalara kıyasla hâlâ daha hızlı büyüdüğünü ekledi.
Yekaterina Nogay, “Gıda ürünleri, çevrimiçi pazaryeri (marketplace) tarafından yutulmayan tek segment” diye vurguladı.






